Udostępnij przepis!

351. “Pesto z konopi i bazylii” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Wysokobiałkowe cudo.

Kontynuując serię prostych wakacyjnych przepisów, dzielimy się dziś z Wami naszym pomysłem na pesto z konopii i bazylii. Być może rozczarujemy miłośników dodatkowych atrakcji, ponieważ pesto nie powstaje z udziałem liści lecz nasion konopii i to siewnej. 🙂 Natomiast jest to na pewno dobra wiadomość dla poszukiwaczy bogatego źródła roślinnego białka. Zatem dziś jest pysznie, aromatycznie i bardzo zdrowo oraz pożywnie.

Pamiętajcie, że możecie podzielić się przepisem, również w angielskiej wersji od Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Nasiona konopii dokładnie miksujemy.
  • 2.Bazylię siekamy wraz z łodyżkami, następnie dodajemy do konopii wraz z olejem, octem oraz solą i wszystko dokładnie miksujemy.
  • 3.W razie potrzeby możemy dodać trochę więcej soli, octu jabłkowego lub, jeśli będzie zbyt suche, trochę więcej oleju.
  • 4.Takie pesto idealnie sprawdza się do makaronów, kluseczek, sałatek lub jako smarowidło do placków i grzanek.
  • 5.Oczywiście możecie pójść za naszym przykładem i skorzystać z własnoręcznie wypieczonych z oliwą paluchów chlebowych.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 351. “Pesto z konopi i bazylii” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 4 łyżki łuskanych nasion konopi
  • 50 ml oleju np. z wiesiołka lub takiego jak lubimy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł