350. „Orientalny dip z mango” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
10 minut + czas moczenia słonecznika
Smaczny sos z orientalną nutą.
Dziś kolejny mega prosty przepis idealny na wakacje. Mało kombinowania i czasu w kuchni, za to dużo smaku. Wspaniałe rozwiązanie dla miłośników orientalnych smaków i szybkich przekąsek. Ten przepis na pewno uda się każdemu, a gdy pulpę z mango zastąpimy świeżym owocem, mamy danie z kuchni witariańskiej!
Polecamy także dzielenie się przepisem w angielskiej wersji od Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przyprawy .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 250 ml pulpy z mango
- 50 g ziaren słonecznika
- 3/4 łyżeczki przyprawy orientalnej lub curry ze szczyptą Przyprawy 5 smaków
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 garść liści świeżej kolendry do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ziarna słonecznika zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin aby zmiękły.
- Odcedzamy wodę, miksujemy ziarna na jak najbardziej jednolitą masę, dodając w trakcie pulpę z mango i przyprawy.
- Wszystko miksujemy jeszcze raz, przekładamy do miseczek, dekorujemy posiekanymi liśćmi kolendry.
- Taki dip możemy podać z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki, warzywami na parze, frytkami z ziemniaków lub batatów, selera, marchewki, a także z chipsami.
- Tak naprawdę opcji jest nieskończona ilość, jak pomysłów na przygotowanie warzyw.
- Smacznego i na zdrowie!