
Sposób przygotowania:
- 1.Mielone siemię lniane doprawiamy solą, pieprzem i utłuczonymi w moździerzu ziarnami czarnego kardamonu, następnie zalewamy wrzątkiem i ubijamy blenderem na gładką masę (tak, by przypominało ono w konsystencji ubite jajko).
- 2.Pokrojoną w plastry dynię, pozbawioną wcześniej pestek i skórki, zanurzamy w siemieniu z przyprawami, następnie obtaczamy w mące ryżowej i kładziemy na patelnię.
- 3.Smażymy z obu stron, aż się zarumieni.
- 4.Podajemy na przykład na liściach jarmużu, ugotowanych przez kilka minut na parze, które skrapiamy oliwą truflową i/lub octem balsamicznym aromatyzowanym truflą.
- 5.Pamiętajmy o tym, że siemię lniane ma być dobrze doprawione, ponieważ dynia jest słodka.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- Kilka plastrów świeżej, obranej dyni bez pestek
- Gotowane na parze liście jarmużu
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 1 szczypta czarnego kardamonu
- Mąka ryżowa do obtaczania
- Sól i czarny pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Ocet truflowy i oliwa truflowa do doprawienia