Udostępnij przepis!

349. “Sezonowa zupa ze świeżymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Koniec lata na talerzu.

Korzystając z z końcówki sezonu na szparagi i bogatego wyboru aromatycznych polskich pomidorów na straganach, mamy dla Was dziś bardzo prostą i aromatyczną zupę.  Oczywiście, gdy nie dostaniecie już szparagów, możecie je wymienić np. na kalarepę, fasolkę szparagową, młodą kapustę.  Dodatkowo magią tej zupy jest dodanie świeżych pomidorów na koniec, tak aby się nie rozgotowały.

Polecamy także dzielenie się przepisem w angielskiej wersji od Translalab .

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne pyszne zupy .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Paprykę pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • 2.Umytego kalafiora również kroimy, a łodygi szparagów obieramy ze twardych włókien obieraczką i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
  • 3.Pokrojone warzywa dorzucamy do garnka i całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. W trakcie gotowania dorzucamy lubczyk i przyprawy, a następnie kroimy pomidory w kostkę i dorzucamy do zupy.
  • 4.Całość jeszcze chwilę gotujemy, aby pomidory zmiękły i puściły sok, a następnie dosalamy. Pamiętajmy, aby nie gotować długo pomidorów, ponieważ zupa smakuje najlepiej, gdy są jeszcze prawie surowe.
  • 5.Do ugotowanej zupy dodajemy kilka łyżek oliwy i możemy serwować.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!
  • 7.Ps. Pamiętajmy, że szparagi z powodzeniem możemy wymienić na młodą kapustę lub inne sezonowe warzywa w zależności od momentu, w którym najdzie nas ochota na taką zupę. Gdy minie czas na świeże i aromatyczne pomidory, możemy dodać passaty lub pomidorów pelati z puszki.

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 349. “Sezonowa zupa ze świeżymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki :

  • 500g dojrzałych pomidorów
  • 400g różyczek kalafiora
  • 4 szparagi
  • 1 papryka czerwona ok 200g
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 szczypta asafetydy
  • 1 gałązka lubczyku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 1/2 l wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł