
Sposób przygotowania:
- 1.Paprykę pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- 2.Umytego kalafiora również kroimy, a łodygi szparagów obieramy ze twardych włókien obieraczką i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
- 3.Pokrojone warzywa dorzucamy do garnka i całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. W trakcie gotowania dorzucamy lubczyk i przyprawy, a następnie kroimy pomidory w kostkę i dorzucamy do zupy.
- 4.Całość jeszcze chwilę gotujemy, aby pomidory zmiękły i puściły sok, a następnie dosalamy. Pamiętajmy, aby nie gotować długo pomidorów, ponieważ zupa smakuje najlepiej, gdy są jeszcze prawie surowe.
- 5.Do ugotowanej zupy dodajemy kilka łyżek oliwy i możemy serwować.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
- 7.Ps. Pamiętajmy, że szparagi z powodzeniem możemy wymienić na młodą kapustę lub inne sezonowe warzywa w zależności od momentu, w którym najdzie nas ochota na taką zupę. Gdy minie czas na świeże i aromatyczne pomidory, możemy dodać passaty lub pomidorów pelati z puszki.
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki :
- 500g dojrzałych pomidorów
- 400g różyczek kalafiora
- 4 szparagi
- 1 papryka czerwona ok 200g
- 8 sztuk ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 szczypta asafetydy
- 1 gałązka lubczyku
- 2 łyżki oliwy
- 1 1/2 l wody