Udostępnij przepis!

347. “Jackfruit curry” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Indyjska klasyka z jackfruitem.

Dziś pochylamy się nad jednym z najbardziej popularnych od kilku lat owoców. Jackfruit, bo to o nim mowa w wegańskich nawiązujących do mięsnych potrawach ma naprawdę wiele wcieleń. Dziś przygotujemy curry, do którego równie dobrze pasuje dojrzały owoc, z którego skorzystaliśmy jak i zielony, który swoją strukturą najbardziej przypomina mięso np. szarpaną wołowinę. Uciekając jednak od tych krwawych skojarzeń, możemy potraktować go po prostu jako ciekawą wegańską przygodę.

Polecamy także dzielenie się przepisem w angielskiej wersji od Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 347. Jackfruit curry   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

347YT 347. Jackfruit curry   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Ryż zalewamy wodą, dodajemy sól i zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie zmniejszamy moc palnika do minimum, przykrywamy i nie mieszamy oraz nie odkrywamy aż do końca, gdy ryż wchłonie wodę, co potrwa ok. 15 minut.
  • 2.Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski lub w kostkę i rzucamy na rozgrzany olej.
  • 3.W tym czasie Jackfruita wyjmujemy z puszki, odsączamy i kroimy w paski. Dorzucamy razem z przyprawami i posiekanym drobno świeżym imbirem do rondla z papryką.
  • 4.Smażymy przez ok. 2 minuty mieszając aż przyprawy się lekko przyrumienią.
  • 5.Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Po czym dodajemy passatę i sos sojowy.
  • 6.Dusimy jeszcze kilka minut i serwujemy wraz z ugotowanym ryżem posypane siekaną kolendrą.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 347. “Jackfruit curry” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - curry:

  • 1 puszka Jackfruita najlepiej zielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 papryczki chilli
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka utartego lub posiekanego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy orientalnej (przepis 218) Można wymiennie zastosować 1 łyżeczkę curry i 1/2 łyżeczki przyprawy „Pięć smaków”
  • 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 garści posiekanych liści świeżej kolendry do posypania

Składniki - ryż:

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł