
Sposób przygotowania:
- 1.Ryż zalewamy wodą, dodajemy sól i zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie zmniejszamy moc palnika do minimum, przykrywamy i nie mieszamy oraz nie odkrywamy aż do końca, gdy ryż wchłonie wodę, co potrwa ok. 15 minut.
- 2.Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski lub w kostkę i rzucamy na rozgrzany olej.
- 3.W tym czasie Jackfruita wyjmujemy z puszki, odsączamy i kroimy w paski. Dorzucamy razem z przyprawami i posiekanym drobno świeżym imbirem do rondla z papryką.
- 4.Smażymy przez ok. 2 minuty mieszając aż przyprawy się lekko przyrumienią.
- 5.Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Po czym dodajemy passatę i sos sojowy.
- 6.Dusimy jeszcze kilka minut i serwujemy wraz z ugotowanym ryżem posypane siekaną kolendrą.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - curry:
- 1 puszka Jackfruita najlepiej zielonego
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 papryczki chilli
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka utartego lub posiekanego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki przyprawy orientalnej (przepis 218) Można wymiennie zastosować 1 łyżeczkę curry i 1/2 łyżeczki przyprawy „Pięć smaków”
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 2 garści posiekanych liści świeżej kolendry do posypania
Składniki - ryż:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 1/2 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki soli