kilkanaście sztuk
ok. 50 minut
Po prostu klasyka.
Dziś wyjątkowo wakacyjny przepis dla dzieci w każdym wieku. Wegańskie i bezglutenowe rurki z kremem – bitą śmietaną kokosową udadzą się naprawdę każdemu, pod warunkiem, że tak jak my, wcześniej zaopatrzycie się np. przez internet w najprostszy i najtańszy wypiekacz do wafli rożkowych.
Takie własnoręcznie wykonane rurki o bananowym smaku na pewno zasmakują nie tylko tym, którzy w diecie unikają glutenu i laktozy.
Pamiętajcie o angielskim przepisie od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne desery .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – rurki:
- 100 g banana
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki brązowego cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki sody
- Olej do smarowania papieru do pieczenia
Składniki – bita śmietana kokosowa:
- 200 ml dobrze schłodzonego mleczka kokosowego
- 2 łyżki brązowego cukru pudru
- 2 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Miksujemy dokładnie banana, następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Odstawiamy na bok na kilka minut.
- W tym czasie nagrzewamy wypiekacza do robienia wafli i zabieramy się za przygotowanie kremu czyli kokosowej bitej śmietany.
- Miksujemy mleczko kokosowe wraz z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Następnie dosypujemy dla ustabilizowania kleiku ryżowego. Miksujemy przez chwilę i odkładamy na ok. 10 minut.
- Następnie miksujemy ponownie, aby uzyskać jeszcze ładniejszą konsystencję.
- Wkładamy do lodówki.
- Kleik ryżowy pozwala ustabilizować bitą śmietanę, gdy korzystamy z mleczka kokosowego bez dodatku emulgatorów i innych dodatkowych składników.
- Z papieru do pieczenia wycinamy paski o szerokości ok. 20 cm, zginamy je na pół. Rozchylamy, smarujemy wewnętrzną stronę papieru olejem.
- Następnie po środku jednej połowy wylewamy kopiastą łyżkę ciasta, rozsmarowujemy tworząc kółko. Przykładamy drugą stroną papieru i wkładamy do nagrzanego wypiekacza do wafli. Pieczemy chwilę do tego momentu aż ciasto się upiecze ale nie jest jeszcze kruche, ponieważ musi dać się zwinąć. Czasami nasz piekący się waflowy krążek trzeba obrócić podczas pieczenia, bo nie każdy wypiekacz nagrzewa się równomiernie.
- Wyjmujemy wafla z wypiekacza, wyjmujemy z papieru do pieczenia i nawijamy np. na okrągły trzonek od łyżki do mieszania. Nasza jest silikonowa.
- Pieczemy na zmianę na dwóch papierach do pieczenia.
- Nie przejmujcie się tym, że zanim nabierzecie wprawy w wypiekaniu wafli, kilka pierwszych z nich nie uda się nawinąć, bo będą zbyt kruche. Na pewno dadzą się pysznie schrupać na pociechę przed kolejnymi próbami.
- Nawinięte rurki po chwili zdejmujemy z trzonka i na koniec wkładamy na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 140°C.
- Wyjmujemy rurki z piekarnika, dajemy im przez chwilę trochę przestygnąć i wyjmujemy bitą śmietanę z lodówki.
- Nadziewamy rurki najlepiej za pomocą szprycy cukierniczej. Dobrej zabawy, smacznego i na zdrowie!
- Ps. Z tego samego ciasta zrobicie wafle rożkowe do lodów.