343. „Sałatka typu grecka z fetą z tofu” ? ? ? – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
15 minut + czas marynowania tofu
Klasyczna sałatka w wegańskiej wersji.
Chyba każdemu trudno wyobrazić sobie lato bez sałatek. Zwłaszcza tych najbardziej klasycznych. Jedną z tego typu propozycji jest oczywiście sałatka grecka, której podstawą jest ser typu feta. Weganom nie tak łatwo będzie zdobyć jej roślinny odpowiednik w sklepie. Macie jednak od nas przepis na nią. Dziś pokażemy jak łatwo przygotować całą resztę.
Pamiętajcie o tym, że odcinki i przepisy mają angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z obcojęzycznymi przyjaciółmi. Wszystko dzięki naszej współpracy z Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami z naszej kuchni, a także przepisem na wegańską fetę .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 200 g ogórka
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 200 g fety z tofu (z przepisu 240)
- 2 łyżki oliwy z marynowanej fety z tofu
- 12 oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Kilka listków oregano
- Czarny pieprz do smaku
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ogórki, pomidory i paprykę myjemy. Ogórki obieramy i kroimy je w kostkę.
- Paprykę pozbawiamy nasion i również kroimy w kostkę.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Warzywa mieszamy, dzielimy na 2 miski, na wierzch każdej miski wykładamy fetę z tofu, oraz oliwki, polewamy oliwą, skrapiamy cytryną, posypujemy pieprzem i solą oraz posypujemy świeżo posiekanymi liśćmi oregano.
- Smacznego i na zdrowie!