
Sposób przygotowania:
- 1.Tofu miksujemy na idealnie gładką masę z dodatkiem soli i mąki ziemniaczanej.
- 2.Następnie przekładamy do rondelka i cały czas mieszając podgrzewamy, aby masa się „ścięła”.
- 3.Zestawiamy z palnika, studzimy i miksujemy ponownie z dodatkiem tłuszczu kokosowego.
- 4.Następnie w zwilżone wodą lub posmarowane tłuszczem dłonie nabieramy po trochu masy i formujemy nasze „serki”.
- 5.Najlepiej oczywiście pójść za naszym przykładem i zaopatrzyć się wcześniej przez internet w specjalne drewniane foremki do oscypków. Jest to nieduży wydatek, dzięki któremu finalny efekt będzie zdecydowanie lepszy i zaskakujący. Musimy pamiętać, że korzystając z takich foremek trzeba użyć folii spożywczej, która odseparuje drewno od masy i sprawi, że nic się nie przyklei.
- 6.Gdy już odciśniemy odpowiedni kształt, umieszczamy tofcypki w lodówce, aby stwardniały.
- 7.Jeśli chcemy aby były jeszcze bardziej intensywne w smaku, możemy przesmarować je po wierzchu odrobiną naturalnego dymu wędzarniczego w płynie.
- 8.Oczywiście smakują świetnie z żurawiną.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 180 g wędzonego tofu
- 60g rafinowanego tłuszczu kokosowego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- Ewentualnie naturalny dym wędzarniczy w płynie