Udostępnij przepis!

342. “Nie oscypek, a tofcypek!” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Smak jak z Podhala.

Dziś prawdziwy hit dla tych, którzy tęsknią za tradycyjnymi smakami. Oscypek? Nie: tofcypek! Wegańska wersja klasyki z Podhala. Bez laktozy, bez glutenu. Bardzo prosty przepis, który uda się każdemu. Idealny na kanapki, do sałatek lub po prostu do ręki! 🙂

Możecie także dzielić się angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 342. Nie oscypek, a tofcypek!   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

342YT 342. Nie oscypek, a tofcypek!   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Tofu miksujemy na idealnie gładką masę z dodatkiem soli i mąki ziemniaczanej.
  • 2.Następnie przekładamy do rondelka i cały czas mieszając podgrzewamy, aby masa się „ścięła”.
  • 3.Zestawiamy z palnika, studzimy i miksujemy ponownie z dodatkiem tłuszczu kokosowego.
  • 4.Następnie w zwilżone wodą lub posmarowane tłuszczem dłonie nabieramy po trochu masy i formujemy nasze „serki”.
  • 5.Najlepiej oczywiście pójść za naszym przykładem i zaopatrzyć się wcześniej przez internet w specjalne drewniane foremki do oscypków. Jest to nieduży wydatek, dzięki któremu finalny efekt będzie zdecydowanie lepszy i zaskakujący. Musimy pamiętać, że korzystając z takich foremek trzeba użyć folii spożywczej, która odseparuje drewno od masy i sprawi, że nic się nie przyklei.
  • 6.Gdy już odciśniemy odpowiedni kształt, umieszczamy tofcypki w lodówce, aby stwardniały.
  • 7.Jeśli chcemy aby były jeszcze bardziej intensywne w smaku, możemy przesmarować je po wierzchu odrobiną naturalnego dymu wędzarniczego w płynie.
  • 8.Oczywiście smakują świetnie z żurawiną.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 342. “Nie oscypek, a tofcypek!” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 180 g wędzonego tofu
  • 60g rafinowanego tłuszczu kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Ewentualnie naturalny dym wędzarniczy w płynie

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł