
Sposób przygotowania:
- 1.Orzechy zalewamy na noc wodą.
- 2.Bakłażana kroimy w dość dużą kostkę, a paprykę w kawałki i dusimy na oliwie aż zmiękną. Pod koniec dodajemy przypraw i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy palnik i czekamy aby warzywa lekko przestygły.
- 3.Następnie dodajemy odcedzone orzechy oraz suszone pomidory.
- 4.Miksujemy dokładnie i gotowe!
- 5.Jeśli nie macie asafetydy, możecie zastąpić ją na przykład granulowanym czosnkiem.
- 6.Taką pastę z powodzeniem przetrzymacie w lodówce tydzień, a nawet dłużej.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
- 100 g orzechów włoskich
- 75 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki asafetydy