
Sposób przygotowania:
- 1.Do drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki gryczanej, całość zalewamy 50 ml mleka kukurydzianego lub ciepłej wody (nie więcej niż 40°C).
- 2.Odstawiamy zaczyn na bok by drożdże zapracowały.
- 3.Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, następnie wlewamy zaczyn drożdżowy i ciepłe mleko kukurydziane lub wodę.
- 4.Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek.
- 5.Odstawiamy całość na ok. 20 minut, żeby ciasto zaczęło rosnąć.
- 6.W tym czasie umyte jabłka przekrawamy na ćwiartki i wykrajamy gniazda nasienne, następnie kroimy po długości na pół i później na plasterki o grubości 3-5 mm.
- 7.Do masy dodajemy wcześniej pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
- 8.Rozgrzewamy olej na patelni, łyżką wykładamy nieduże placuszki i smażymy z obu stron, aż się przyrumienią.
- 9.Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 400 g jabłek
- 250 g mąki gryczanej
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka kukurydzianego lub wody
- 50 ml ciepłego mleka kukurydzianego lub wody do drożdży
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka zmielonego brązowego cukru pudru do posypania racuchów
- 1/2 łyżeczki cynamonu do posypania racuchów
- 1 szczypta soli
- Olej do smażenia