Udostępnij przepis!

330. “Omlet z kremem karobowo-sezamowym” ♨ 🍴 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pysznie, a bez jaj.

Omlet w wersji wegańskiej i bezglutenowej na słodko z sosem karobowo-sezamowym 🙂 Oczywiście nie mogliśmy Was zostawić bez słodkiej wersji naszego wegańskiego i bezglutenowego omleta. Wzbogaciliśmy go sosem karobowo-sezamowym, zatem oprócz słodyczy dostarczacie swojemu organizmowi dodatkową porcję witamin i minerałów. Karob i tahini w naszej kuchni jak zawsze z Bakra.

Ten odcinek i przepis także mają angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 330. Omlet z kremem karobowo sezamowym ♨ 🍴 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

330YT 330. Omlet z kremem karobowo sezamowym ♨ 🍴 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Schłodzoną aquafabę ubijamy lub miksujemy na gęstą pianę. Tofu miksujemy na jedwabistą masę dodając pozostałe składniki ciasta, zaczynając od mleczka kokosowego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z aquafaby i łyżką lub rózgą delikatnie mieszamy, aż do odzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
  • 2.Rozgrzewamy olej na patelni. Wylewamy na nią ciasto i smażymy pierwszą stronę. Patelnię możemy przykryć pokrywką, aby ciasto szybciej się ścięło. Po kilku minutach sprawdzamy czy omlet od dołu się odpowiednio przysmażył i można go już przewrócić na drugą stronę. Po przewróceniu smażymy z drugiej strony i jeśli jest taka potrzeba podlewamy olejem.
  • 3.Mieszamy ze sobą melasę z karobu czyli strąków drzewa świętojańskiego z mleczkiem kokosowym, a następnie z tahini. Tak powstałym sosem polewamy omleta, którego możemy dodatkowo udekorować owocami. My skorzystaliśmy z mrożonych malin. Sami pewnie znajdziecie jeszcze sto innych sposobów, które przypadną do gustu dzieciom w każdym wieku.
  • 4.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 330. “Omlet z kremem karobowo-sezamowym” ♨ 🍴 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - omlet:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 200 ml aquafaby
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder
  • 2 łyżki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Kilka łyżek oleju do smażenia

Składniki - sos:

  • 2 łyżki melasy z karobu
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • Owoce do dekoracji np. maliny

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł