
Sposób przygotowania:
- 1.Schłodzoną aquafabę ubijamy lub miksujemy na gęstą pianę. Tofu miksujemy na jedwabistą masę dodając pozostałe składniki ciasta, zaczynając od mleczka kokosowego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z aquafaby i łyżką lub rózgą delikatnie mieszamy, aż do odzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
- 2.Rozgrzewamy olej na patelni. Wylewamy na nią ciasto i smażymy pierwszą stronę. Patelnię możemy przykryć pokrywką, aby ciasto szybciej się ścięło. Po kilku minutach sprawdzamy czy omlet od dołu się odpowiednio przysmażył i można go już przewrócić na drugą stronę. Po przewróceniu smażymy z drugiej strony i jeśli jest taka potrzeba podlewamy olejem.
- 3.Mieszamy ze sobą melasę z karobu czyli strąków drzewa świętojańskiego z mleczkiem kokosowym, a następnie z tahini. Tak powstałym sosem polewamy omleta, którego możemy dodatkowo udekorować owocami. My skorzystaliśmy z mrożonych malin. Sami pewnie znajdziecie jeszcze sto innych sposobów, które przypadną do gustu dzieciom w każdym wieku.
- 4.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - omlet:
- 200 g tofu naturalnego
- 200 ml aquafaby
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder
- 2 łyżki oleju
- 1 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
- 1/2 łyżeczki sody
- Kilka łyżek oleju do smażenia
Składniki - sos:
- 2 łyżki melasy z karobu
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- Owoce do dekoracji np. maliny