330. “Omlet z kremem karobowo-sezamowym” ♨ ? bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 omlet
ok. 20 minut
Pysznie, a bez jaj.
Omlet w wersji wegańskiej i bezglutenowej na słodko z sosem karobowo-sezamowym 🙂 Oczywiście nie mogliśmy Was zostawić bez słodkiej wersji naszego wegańskiego i bezglutenowego omleta. Wzbogaciliśmy go sosem karobowo-sezamowym, zatem oprócz słodyczy dostarczacie swojemu organizmowi dodatkową porcję witamin i minerałów. Karob i tahini w naszej kuchni jak zawsze z Bakra.
Ten odcinek i przepis także mają angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – omlet:
- 200 g tofu naturalnego
- 200 ml aquafaby
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder
- 2 łyżki oleju
- 1 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
- 1/2 łyżeczki sody
- Kilka łyżek oleju do smażenia
Składniki – sos:
- 2 łyżki melasy z karobu
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- Owoce do dekoracji np. maliny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Schłodzoną aquafabę ubijamy lub miksujemy na gęstą pianę. Tofu miksujemy na jedwabistą masę dodając pozostałe składniki ciasta, zaczynając od mleczka kokosowego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z aquafaby i łyżką lub rózgą delikatnie mieszamy, aż do odzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Wylewamy na nią ciasto i smażymy pierwszą stronę. Patelnię możemy przykryć pokrywką, aby ciasto szybciej się ścięło. Po kilku minutach sprawdzamy czy omlet od dołu się odpowiednio przysmażył i można go już przewrócić na drugą stronę. Po przewróceniu smażymy z drugiej strony i jeśli jest taka potrzeba podlewamy olejem.
- Mieszamy ze sobą melasę z karobu czyli strąków drzewa świętojańskiego z mleczkiem kokosowym, a następnie z tahini. Tak powstałym sosem polewamy omleta, którego możemy dodatkowo udekorować owocami. My skorzystaliśmy z mrożonych malin. Sami pewnie znajdziecie jeszcze sto innych sposobów, które przypadną do gustu dzieciom w każdym wieku.
- Smacznego i na zdrowie!