
Sposób przygotowania:
- 1.Schłodzoną aquafabę ubijamy lub miksujemy na gęstą pianę. Tofu miksujemy na jedwabistą masę dodając pozostałe składniki ciasta zaczynając od mleczka kokosowego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z aquafaby i łyżką lub rózgą delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
- 2.Rozgrzewamy olej na patelni. Wylewamy na nią ciasto i smażymy pierwszą stronę. Patelnię możemy przykryć pokrywką, aby ciasto szybciej się ścięło. Po kilku minutach sprawdzamy czy omlet od dołu się odpowiednio przysmażył i można go już przewrócić na drugą stronę. Po przewróceniu smażymy z drugiej strony i jeśli jest taka potrzeba podlewamy olejem.
- 3.Takiego omleta możecie podać tak jak my, z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, które możecie również zatopić w cieście podczas smażenia omleta na patelni. Oczywiście istnieje milion innych opcji, z których możecie skorzystać.
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g tofu naturalnego
- 200 ml aquafaby
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak
- 1/2 łyżeczki sody
- Kilka łyżek oleju do smażenia