Udostępnij przepis!

329. “Omlet wytrawny” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Klasyczne śniadanie, ale bez jaj.

Omlet w wersji wegańskiej i bezglutenowej 🙂

W wielu domach omlet to śniadanie, obiad lub kolacja. Danie samo w sobie lub tylko wstęp do kreatywności. Dziś pokazujemy Wam naszą wegańską wersję omleta bez glutenu. Z czym i jak go podacie zależy już tylko od Was.

Odcinek i przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 329. Omlet wytrawny   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

329YT 329. Omlet wytrawny   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie śniadania .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Schłodzoną aquafabę ubijamy lub miksujemy na gęstą pianę. Tofu miksujemy na jedwabistą masę dodając pozostałe składniki ciasta zaczynając od mleczka kokosowego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z aquafaby i łyżką lub rózgą delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
  • 2.Rozgrzewamy olej na patelni. Wylewamy na nią ciasto i smażymy pierwszą stronę. Patelnię możemy przykryć pokrywką, aby ciasto szybciej się ścięło. Po kilku minutach sprawdzamy czy omlet od dołu się odpowiednio przysmażył i można go już przewrócić na drugą stronę. Po przewróceniu smażymy z drugiej strony i jeśli jest taka potrzeba podlewamy olejem.
  • 3.Takiego omleta możecie podać tak jak my, z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, które możecie również zatopić w cieście podczas smażenia omleta na patelni. Oczywiście istnieje milion innych opcji, z których możecie skorzystać.

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 329. “Omlet wytrawny” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 200 ml aquafaby
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Kilka łyżek oleju do smażenia

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł