
Sposób przygotowania:
- 1.Siemię lniane z odrobiną soli i pieprzu zalewamy wrzącą wodą w miseczce i mieszamy tak, aby uzyskać konsystencję podobną do roztrzepanego jajka. Musimy pamiętać o tym, że siemię będzie wchłaniało wodę, zatem konsystencja na początku musi być rzadsza. Odstawiamy na bok i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wody.
- 2.Tofu kroimy na 6 równych, dość cienkich plastrów. Posypujemy je pieprzem z każdej strony, a jeśli nie jest wystarczająco słone, solimy odrobinę. Następnie każdy z plastrów zanurzamy w miseczce z siemieniem i obtaczamy w mące ryżowej.
- 3.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będzie chrupiące i lekko się przyrumieni.
- 4.Takie tofu nadaje się idealnie jako dodatek do obiadu zamiast kotletów, sprawdza się również na kanapkach i w burgerach.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1/4 - 1/3 szklanki wrzącej wody
- olej do smażenia