326. “5 sposobów na wędzone tofu “- bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
6 plastrów
10 minut
Wegańska wędzonka.
W kolejnym odcinku z serii „Krok po kroku” przedstawiamy Wam 5 naszych ulubionych sposobów na wędzone tofu. Sprawdźcie sami jakie to proste. Na pewno każdemu się uda! Wystarczy tylko zakupić kostkę tofu i do dzieła! W naszej lodówce zawsze mamy przynajmniej kilka.
Odcinek i przepis oczywiście z angielskim tłumaczeniem od Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Poniżej znajdziecie przepis na wędzone tofu w panierce. Takie tofu nadaje się idealnie jako dodatek do obiadu zamiast kotletów, sprawdza się również na kanapkach i w burgerach.
Zachęcamy też do odwiedzenia innych odcinków naszej bezglutenowej kuchni wegańskiej, w której znajdziecie inne sposoby skorzystania z tofu:
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1/4 – 1/3 szklanki wrzącej wody
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Siemię lniane z odrobiną soli i pieprzu zalewamy wrzącą wodą w miseczce i mieszamy tak, aby uzyskać konsystencję podobną do roztrzepanego jajka. Musimy pamiętać o tym, że siemię będzie wchłaniało wodę, zatem konsystencja na początku musi być rzadsza. Odstawiamy na bok i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wody.
- Tofu kroimy na 6 równych, dość cienkich plastrów. Posypujemy je pieprzem z każdej strony, a jeśli nie jest wystarczająco słone, solimy odrobinę. Następnie każdy z plastrów zanurzamy w miseczce z siemieniem i obtaczamy w mące ryżowej.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będzie chrupiące i lekko się przyrumieni.
- Takie tofu nadaje się idealnie jako dodatek do obiadu zamiast kotletów, sprawdza się również na kanapkach i w burgerach.
- Smacznego i na zdrowie!