15 sztuk
1 godz.
Nie tylko na tłusty czwartek.
Na dzień przed tłustym czwartkiem dorzucamy Wam jeszcze przepis na wegańskie i bezglutenowe donuty, które również można wykonać z użyciem sody zamiast drożdży, których nie każdy może spożywać.
Odcinek i przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pączki z mango lub z cynamonem oraz faworki i inne ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego
- 1 łyżeczka sody lub suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- 125 ml mleka kokosowego
- 100 ml mleka roślinnego np. sojowego
- 50 ml oleju np. słonecznikowego
- roślinna frytura lub olej do smażenia
- zmielony na puder cukier brązowy do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, mleko roślinne i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy olej i jeszcze raz wyrabiamy.
- Odstawiamy na bok na około 30 minut jeśli użyliśmy drożdży, a na ok. 10-15 minut, gdy skorzystaliśmy z sody.
- Czekamy aż ciasto trochę podrośnie. Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej.
- Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy zwilżonymi w wodzie lub oleju mały placuszek grubości ok. 1,5 cm i średnicy ok.6 cm, w którym robimy dziurkę. Dla ułatwienia możemy skorzystać z dwóch metalowych pierścieni lub szklanki i kieliszka. Jeśli chcemy, by pączki były trochę większe, możemy je zostawić na chwilę aby odrobinę podrosły.
- Następnie wrzucamy donuty do garnka i smażymy na rumiany kolor. Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by donuty się usmażyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe.
- Usmażone donuty możemy odłożyć na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem.
- Najsmaczniejsze są na świeżo, po kilku godzinach ciasto twardnieje lecz kilkuminutowe odświeżenie np. w piekarniku sprawi, że staną się ponownie miękkie w środku.
- Smacznego i na zdrowie!