Udostępnij przepis!

324. “Pączki z mango – na Tłusty Czwartek” – 🍩 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Na tłusty czwartek i na codzień…

Pączki z mango na tłusty czwartek w wersji wegańskiej i bezglutenowej 🙂 Pączki w tłusty czwartek to konieczność, jednak nie każdy może chapnąć pączka z pierwszej lepszej ciastkarni. Wiedzą coś o tym osoby na diecie bezglutenowej i wegańskiej. Atelier Smaku ma na swoim koncie już jedną wersję, dziś serwujemy kolejną. Wyjątkowo w środę poczęstujemy Was przepisem na donaty bez drożdży, i oczywiście, nie zapomnijcie o naszej recepturze na faworki. Odcinek i przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne pączki, donuty, faworki, a także na ciastka.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i pulpę z mango. Odstawiamy na bok na około 30 minut, aż ciasto trochę podrośnie.
  • 2.Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki średnicy ok. 4 cm rękoma zwilżonymi w wodzie lub oleju.
  • 3.Jeśli chcemy, by pączki były trochę większe, możemy je zostawić na chwilę aby odrobinę podrosły. Następnie wrzucamy pączki do garnka i smażymy na rumiany kolor. Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by pączki się usmażyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe.
  • 4.Usmażone pączki możemy odłożyć na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem.
  • 5.Najsmaczniejsze są na świeżo, po kilku godzinach ciasto twardnieje lecz kilkuminutowe odświeżenie np. w piekarniku sprawi, że stana się ponownie miękkie w środku.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 324. “Pączki z mango – na Tłusty Czwartek” – 🍩 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 125 ml pulpy z mango
  • roślinna frytura lub olej do smażenia
  • zmielony na puder cukier brązowy do posypania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł