
Sposób przygotowania:
- 1.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i pulpę z mango. Odstawiamy na bok na około 30 minut, aż ciasto trochę podrośnie.
- 2.Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki średnicy ok. 4 cm rękoma zwilżonymi w wodzie lub oleju.
- 3.Jeśli chcemy, by pączki były trochę większe, możemy je zostawić na chwilę aby odrobinę podrosły. Następnie wrzucamy pączki do garnka i smażymy na rumiany kolor. Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by pączki się usmażyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe.
- 4.Usmażone pączki możemy odłożyć na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem.
- 5.Najsmaczniejsze są na świeżo, po kilku godzinach ciasto twardnieje lecz kilkuminutowe odświeżenie np. w piekarniku sprawi, że stana się ponownie miękkie w środku.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- 125 ml mleka kokosowego
- 125 ml pulpy z mango
- roślinna frytura lub olej do smażenia
- zmielony na puder cukier brązowy do posypania