324. “Pączki z mango – na Tłusty Czwartek” – ? bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
15 sztuk
1 godz.
Na tłusty czwartek i na codzień…
Pączki z mango na tłusty czwartek w wersji wegańskiej i bezglutenowej 🙂 Pączki w tłusty czwartek to konieczność, jednak nie każdy może chapnąć pączka z pierwszej lepszej ciastkarni. Wiedzą coś o tym osoby na diecie bezglutenowej i wegańskiej. Atelier Smaku ma na swoim koncie już jedną wersję, dziś serwujemy kolejną. Wyjątkowo w środę poczęstujemy Was przepisem na donaty bez drożdży, i oczywiście, nie zapomnijcie o naszej recepturze na faworki. Odcinek i przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne pączki, donuty, faworki, a także na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- 125 ml mleka kokosowego
- 125 ml pulpy z mango
- roślinna frytura lub olej do smażenia
- zmielony na puder cukier brązowy do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i pulpę z mango. Odstawiamy na bok na około 30 minut, aż ciasto trochę podrośnie.
- Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki średnicy ok. 4 cm rękoma zwilżonymi w wodzie lub oleju.
- Jeśli chcemy, by pączki były trochę większe, możemy je zostawić na chwilę aby odrobinę podrosły. Następnie wrzucamy pączki do garnka i smażymy na rumiany kolor. Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by pączki się usmażyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe.
- Usmażone pączki możemy odłożyć na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem.
- Najsmaczniejsze są na świeżo, po kilku godzinach ciasto twardnieje lecz kilkuminutowe odświeżenie np. w piekarniku sprawi, że stana się ponownie miękkie w środku.
- Smacznego i na zdrowie!