2 porcje
30 minut
Smakuje jak prawdziwy makaron.
Spaghetti z cukinii to kolejny z serii ketogenicznych, wegańskich i oczywiście bezglutenowych przepisów, które będziecie mieli okazję poznać na naszym kanale w tym roku.
Angielskie tłumaczenie odcinka oczywiście od Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 400 g cukinii
- 200 ml passaty pomidorowej
- 100 g pieczarek
- 50 g granulatu sojowego
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- Kilka gałązek oregano
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pieczarkę ucieramy na jarzynowej tarce, a na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy granulat sojowy. Gdy się przyrumieni wsypujemy pieprz ziołowy, wlewamy sos sojowy, szybko mieszamy i dorzucamy utartą pieczarkę.
- Chwilę smażymy na małym ogniu, dodajemy resztę przypraw, wlewamy passatę pomidorową i mleczko kokosowe, a następnie dusimy przez kilka minut.
- Cukinię ucieramy na tarce typu rekinek na cienkie podłużne paski, aby uzyskać kształt makaronu spaghetti. Gotujemy ją przez kilka minut na parze, żeby lekko zmiękła.
- Układamy ją na talerzu, na środek wkładamy sos i dekorujemy ziołami.
- Smacznego i na zdrowie!