Udostępnij przepis!

320. “Idealne naleśniki 🍴♨ – krok po kroku – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Niezawodna receptura.

Idealne wegańskie naleśniki bezglutenowe? Tak, to możliwe 🙂 Dziś zdradzamy Wam tajniki ich przygotowania. Nasze wegańskie naleśniki nie mają jajek, zbędnych dodatków, ulepszaczy.

Dzięki Translalab możecie podzielić się przepisem z anglojęzycznymi znajomymi.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 320. Idealne naleśniki 🍴♨   krok po kroku   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

320YT 320. Idealne naleśniki 🍴♨   krok po kroku   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

 

Zajrzyj do naszych przepisów na różne rodzaje wegańskich  naleśników .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
  • 2.Suche składniki mieszamy razem. Gdy siemię przestygnie, wszystko łączymy z dodatkiem wod
  • 3.Miksujemy aż ciasto będzie gładkie i będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Ewentualnie dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak aby rozpływało się po rozgrzanej patelni.
  • 4.Nalewamy na patelnię olej, czekamy aż bardzo dobrze się nagrzeje i ścieramy jego nadmiar ręcznikiem papierowym. Nabieramy na łyżkę wazową ciasta, wylewamy na środku rozgrzanej patelni i rozprowadzamy okrężnym ruchem bardzo delikatnie spodem łyżki. Czekamy aż ciasto całkowicie się zetnie, a brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić od patelni i dopiero wtedy możemy przełożyć naleśnika na drugą stronę.
  • 5.Gdy jest już gotowy, zdejmujemy go i rozprowadzamy na patelni kolejną porcję oleju ręcznikiem papierowym. Prawdopodobnie podczas smażenia trzeba będzie dodać do ciasta jeszcze trochę wody, gdyż zacznie gęstnieć.
  • 6.Takie naleśniki nadziewamy farszem na ciepło, gdyż po jakimś czasie ciasto sztywnieje i nie da się go zwinąć.
  • 7.Takie naleśniki idealnie smakują prosto z patelni na świeżo, jak również później po podsmażeniu, gdy odzyskają ponownie miękkość oraz staną się chrupiące.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 320. “Idealne naleśniki 🍴♨ – krok po kroku – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 170 g mąki gryczanej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (6 łyżek)
  • 300 ml wrzątku do siemienia lnianego
  • woda do uzyskania konsystencji luźnego ciasta racuchowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł