
Sposób przygotowania:
- 1.Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
- 2.Suche składniki mieszamy razem. Gdy siemię przestygnie, wszystko łączymy z dodatkiem wod
- 3.Miksujemy aż ciasto będzie gładkie i będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Ewentualnie dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak aby rozpływało się po rozgrzanej patelni.
- 4.Nalewamy na patelnię olej, czekamy aż bardzo dobrze się nagrzeje i ścieramy jego nadmiar ręcznikiem papierowym. Nabieramy na łyżkę wazową ciasta, wylewamy na środku rozgrzanej patelni i rozprowadzamy okrężnym ruchem bardzo delikatnie spodem łyżki. Czekamy aż ciasto całkowicie się zetnie, a brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić od patelni i dopiero wtedy możemy przełożyć naleśnika na drugą stronę.
- 5.Gdy jest już gotowy, zdejmujemy go i rozprowadzamy na patelni kolejną porcję oleju ręcznikiem papierowym. Prawdopodobnie podczas smażenia trzeba będzie dodać do ciasta jeszcze trochę wody, gdyż zacznie gęstnieć.
- 6.Takie naleśniki nadziewamy farszem na ciepło, gdyż po jakimś czasie ciasto sztywnieje i nie da się go zwinąć.
- 7.Takie naleśniki idealnie smakują prosto z patelni na świeżo, jak również później po podsmażeniu, gdy odzyskają ponownie miękkość oraz staną się chrupiące.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 170 g mąki gryczanej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 40 g zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (6 łyżek)
- 300 ml wrzątku do siemienia lnianego
- woda do uzyskania konsystencji luźnego ciasta racuchowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego