kilkanaście sztuk
50 minut
Niezawodna receptura.
Idealne wegańskie naleśniki bezglutenowe? Tak, to możliwe 🙂 Dziś zdradzamy Wam tajniki ich przygotowania. Nasze wegańskie naleśniki nie mają jajek, zbędnych dodatków, ulepszaczy.
Dzięki Translalab możecie podzielić się przepisem z anglojęzycznymi znajomymi.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zajrzyj do naszych przepisów na różne rodzaje wegańskich naleśników .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 170 g mąki gryczanej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 40 g zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (6 łyżek)
- 300 ml wrzątku do siemienia lnianego
- woda do uzyskania konsystencji luźnego ciasta racuchowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
- Suche składniki mieszamy razem. Gdy siemię przestygnie, wszystko łączymy z dodatkiem wod
- Miksujemy aż ciasto będzie gładkie i będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Ewentualnie dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak aby rozpływało się po rozgrzanej patelni.
- Nalewamy na patelnię olej, czekamy aż bardzo dobrze się nagrzeje i ścieramy jego nadmiar ręcznikiem papierowym. Nabieramy na łyżkę wazową ciasta, wylewamy na środku rozgrzanej patelni i rozprowadzamy okrężnym ruchem bardzo delikatnie spodem łyżki. Czekamy aż ciasto całkowicie się zetnie, a brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić od patelni i dopiero wtedy możemy przełożyć naleśnika na drugą stronę.
- Gdy jest już gotowy, zdejmujemy go i rozprowadzamy na patelni kolejną porcję oleju ręcznikiem papierowym. Prawdopodobnie podczas smażenia trzeba będzie dodać do ciasta jeszcze trochę wody, gdyż zacznie gęstnieć.
- Takie naleśniki nadziewamy farszem na ciepło, gdyż po jakimś czasie ciasto sztywnieje i nie da się go zwinąć.
- Takie naleśniki idealnie smakują prosto z patelni na świeżo, jak również później po podsmażeniu, gdy odzyskają ponownie miękkość oraz staną się chrupiące.
- Smacznego i na zdrowie!