318. “Deser kawowy z bitą śmietaną i malinami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
15 min. + czas moczenia orzechów
Smak kawy w innej wersji…
Nowy Rok, nowe postanowienia, nowa dieta… W pierwszym styczniowym odcinku przedstawiamy Wam ketogeniczny, wegański i bezglutenowy deser z Konjackiem. Jeśli ktoś jeszcze nie zna tego produktu, a chce bezkarnie raczyć się deserami, warto, by nadrobił zaległości i poczytał trochę w Internecie. Oczywiście Translalab przetłumaczyło nasz przepis na język angielski.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne desery, a także przepisy ketogeniczne.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – deser:
- 200 g makaronu konjac typu ziarenka
- 100 g orzeszków nerkowca
- 2-3 łyżki syropu z agawy
- 4 filiżanki mocnego espresso
- Kilka mrożonych lub świeżych malin do dekoracji
Składniki – bita śmietana:
- 200 ml gęstego mleczka kokosowego
- 2 łyżki zmiksowanego na puder erytrytolu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzeszki nerkowca zalewany 4 filiżankami gorącego i mocnego espresso, i odstawiamy na kilka godzin, aby orzechy przeszły smakiem kawy i zmiękły.
- Makaron Konjac odcedzamy na sicie i przepłukujemy przegotowaną wodą.
- Orzeszki wraz z kawą miksujemy, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji, dodajemy syrop z agawy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Uzyskany w ten sposób krem kawowy mieszamy z makaronem Konjac i przekładamy do pucharków.
- Do podłużnego naczynia wlewamy schłodzone, gęste mleczko kokosowe i miksujemy, aż zacznie gęstnieć i wtedy dodajemy zmiksowany w młynku do kawy na puder erytrytol zmiksowany na puder w młynku do kawy. Całość miksujemy, aż mleczko kokosowe zgęstnieje do konsystencji bitej śmietany.
- Dekorujemy deser kawowy bitą śmietaną i owocami malin.
- Smacznego i na zdrowie!