12-18 szt.
90 minut
Słodkości pachnące cynamonem.
Na chwilę przed końcem roku, na specjalne życzenie dzielimy się przepisem na nasze wegańskie i bezglutenowe muffinki marchewkowe, które skradły nie jedno serce w naszych Bistro & Delikatesach.
Możecie oczywiście podzielić się nim z anglojęzycznymi przyjaciółmi, bo jak zawsze mamy napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepis na proste i pyszne makowe muffinki z kawowym lukrem .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – muffinki:
- 300 g wiórków z marchwi po odciśnięciu soku
- 225 g mąki kukurydzianej
- 200 g brązowego cukru pudru
- 175 g mąki ziemniaczanej
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sproszkowanego karobu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 szczypta soli
- 300 ml wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- Konfitura imbirowo-cytrynowa do nadziewania (przepis 90)
Składniki – lukier:
- 1 szklanka brązowego cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wrzucamy suche składniki ciasta i mieszamy.
- Dodajemy mleczko kokosowe i wodę. Mieszamy jeszcze raz i dodajemy wiórki z marchwi. Ponownie mieszamy.
- Pod koniec wlewamy olej i po wymieszaniu odstawiamy ciasto aby zgęstniało na kilka minut.
- Za pomocą łyżki wkładamy ciasto do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 1/3 wysokości.
- Następnie mała łyżeczką nakładamy konfiturę na środek ciasta, zwracając uwagę, by konfitura nie dotykała foremki, ponieważ później nadzienie może wypłynąć z muffinki.
- Foremki dopełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 55 minut.
- W tym czasie przygotowujemy lukier mieszając brązowy cukier puder z cynamonem, a następnie dodając po odrobinie wody, aż do uzyskania gęstej, dającej się rozsmarować konsystencji.
- Muffinki po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu smarujemy lukrem i możemy udekorować np.sezamem, orzechami lub tak jak my, rajskimi jabłuszkami.
- Smacznego i na zdrowie!