2 porcje
50 minut
Chrupiące, prosto z patelni.
Dziś dzielimy się z Wami przepisem na bardzo proste i chrupiące placki z cukinii. Oczywiście w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Są jednak tak smaczne, że z pewnością zasmakują każdemu miłośnikowi placków, niezależnie od diety, którą stosuje.
Angielskie tłumaczenie odcinka oraz przepisu przygotowało dla nas Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne placki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 cukinia ok. 300 g
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- Woda
- Olej ryżowy do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce i dolewamy do nich wody w takiej ilości, aby po zmieszaniu uzyskać gęste ciasto.
- Umytą cukinię ucieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, aby cukinia puściła sok.
- Ciasto powinno mieć konsystencję racuchowego, jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki ryżowej, a jeśli zbyt gęstą, to odrobinę wody.
- Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i wykładamy na nią łyżką ciasto w formie małych okrągłych placków. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- W trakcie smażenia musimy wykazać się cierpliwością i nie odwracać placków na drugą stronę zanim ciasto się zetnie, gdyż mogą się rozpaść.
- Gotowe placuszki możemy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Są one ulubionym przysmakiem dzieci w rożnym wieku, ponieważ są zarówno chrupiące jak i soczyste.
- Smacznego i na zdrowie!