
Sposób przygotowania:
- 1.Wodę zagotowujemy w garnku z goździkami, zielem angielskim oraz cynamonem i zostawiamy na małym ogniu.
- 2.W tym czasie obieramy dynię i pozbawiamy ją pestek, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę.
- 3.Do gotującej się wody z przyprawami wsypujemy erytrytol, wlewamy ocet i mieszamy. Gdy marynata się zagotuje, wrzucamy do niej dynię na kilka minut, aby trochę się podgotowała lecz nadal pozostała twarda.
- 4.Do czystych, najlepiej wyparzonych słoików przekładamy kawałki dyni i zalewamy je marynatą z przyprawami. My staramy się żeby w każdym słoiku było tyle samo cynamonu goździków i ziela.
- 5.Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy je odwrócone do góry dnem do przestygnięcia.
- 6.Gdy już są zimne, odstawiamy na tydzień, aby dynia lepiej przeszła marynatą.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 kg obranej dyni
- 1 l wody
- 1 i 1/2 szklanki erytrytolu
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 15 goździków
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 6 kawałków kory cynamonu
- 1 szczypta soli