312. “Dynia marynowana w occie bez cukru” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3 średnie słoiki
30 minut
Tradycyjnie, ale light.
Aby wykorzystać do końca sezon dyniowy pokażemy Wam dziś nasz sposób na dynię marynowaną w occie bez cukru. Warzywo to samo w sobie ma dużo skrobi oraz wysoki indeks glikemiczny dlatego nasza dynia w occie jabłkowym pojawia się w towarzystwie erytrytolu zamiast cukru, który zwyczajowo znajduje się w tradycyjnym przepisie.
Odcinek i przepis na język angielski tłumaczyło dla nas Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 kg obranej dyni
- 1 l wody
- 1 i 1/2 szklanki erytrytolu
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 15 goździków
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 6 kawałków kory cynamonu
- 1 szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wodę zagotowujemy w garnku z goździkami, zielem angielskim oraz cynamonem i zostawiamy na małym ogniu.
- W tym czasie obieramy dynię i pozbawiamy ją pestek, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę.
- Do gotującej się wody z przyprawami wsypujemy erytrytol, wlewamy ocet i mieszamy. Gdy marynata się zagotuje, wrzucamy do niej dynię na kilka minut, aby trochę się podgotowała lecz nadal pozostała twarda.
- Do czystych, najlepiej wyparzonych słoików przekładamy kawałki dyni i zalewamy je marynatą z przyprawami. My staramy się żeby w każdym słoiku było tyle samo cynamonu goździków i ziela.
- Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy je odwrócone do góry dnem do przestygnięcia.
- Gdy już są zimne, odstawiamy na tydzień, aby dynia lepiej przeszła marynatą.
- Smacznego i na zdrowie!