Udostępnij przepis!

310. “Sałatka z polentą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Buraki, pomidory i ogórki z polentą w spółce.

Po ostatnich słodkościach, mamy dziś dla Was przepis na pożywną sałatkę z polentą. Sprawdźcie sami jakie to proste i zaskakująco smaczne!

Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami  z naszej kuchni oraz sposobami przygotowania polenty z kurkami lub polenty z grzybami, w których kurki i grzyby leśne wystarczy zastąpić pieczarkami..

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Buraki gotujemy na parze, studzimy i obieramy. Pomidorki kroimy na pół, a ogórki i buraki w kostkę podobnej wielkości. Plastry polenty, także kroimy w kostkę.
  • 2.Wszystko wkładamy do miski, polewamy oliwą, octem balsamicznych, delikatnie mieszamy i sprawdzamy czy nie trzeba dodać soli i pieprzu.
  • 3.Przekładamy do miseczek i dekorujemy kiełkami.
  • 4.Polentę najlepiej przygotować dzień wcześniej aby dobrze stężała.
  • 5.Tym razem zmodyfikowaliśmy nasz przepis dodając pieczarki zamiast kurek, które nie są dostępne przez cały rok.
  • 6.Resztę polenty możecie pokroić w plastry, przesmażyć i podawać do dań obiadowych z różnymi sosami.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 310. “Sałatka z polentą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g buraków
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g ogórków małosolnych lub kiszonych
  • Kilka plastrów wcześniej przygotowanej polenty z pieczarkami lub kurkami z przepisu nr 177 lub 29
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Kiełki do dekoracji
  • Pieprz czarny do smaku
  • Sól do smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł