
Sposób przygotowania:
- 1.Buraki gotujemy na parze, studzimy i obieramy. Pomidorki kroimy na pół, a ogórki i buraki w kostkę podobnej wielkości. Plastry polenty, także kroimy w kostkę.
- 2.Wszystko wkładamy do miski, polewamy oliwą, octem balsamicznych, delikatnie mieszamy i sprawdzamy czy nie trzeba dodać soli i pieprzu.
- 3.Przekładamy do miseczek i dekorujemy kiełkami.
- 4.Polentę najlepiej przygotować dzień wcześniej aby dobrze stężała.
- 5.Tym razem zmodyfikowaliśmy nasz przepis dodając pieczarki zamiast kurek, które nie są dostępne przez cały rok.
- 6.Resztę polenty możecie pokroić w plastry, przesmażyć i podawać do dań obiadowych z różnymi sosami.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g buraków
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 g ogórków małosolnych lub kiszonych
- Kilka plastrów wcześniej przygotowanej polenty z pieczarkami lub kurkami z przepisu nr 177 lub 29
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- Kiełki do dekoracji
- Pieprz czarny do smaku
- Sól do smaku