2 porcje
50 minut
Buraki, pomidory i ogórki z polentą w spółce.
Po ostatnich słodkościach, mamy dziś dla Was przepis na pożywną sałatkę z polentą. Sprawdźcie sami jakie to proste i zaskakująco smaczne!
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami z naszej kuchni oraz sposobami przygotowania polenty z kurkami lub polenty z grzybami, w których kurki i grzyby leśne wystarczy zastąpić pieczarkami..
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 200 g buraków
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 g ogórków małosolnych lub kiszonych
- Kilka plastrów wcześniej przygotowanej polenty z pieczarkami lub kurkami z przepisu nr 177 lub 29
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- Kiełki do dekoracji
- Pieprz czarny do smaku
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Buraki gotujemy na parze, studzimy i obieramy. Pomidorki kroimy na pół, a ogórki i buraki w kostkę podobnej wielkości. Plastry polenty, także kroimy w kostkę.
- Wszystko wkładamy do miski, polewamy oliwą, octem balsamicznych, delikatnie mieszamy i sprawdzamy czy nie trzeba dodać soli i pieprzu.
- Przekładamy do miseczek i dekorujemy kiełkami.
- Polentę najlepiej przygotować dzień wcześniej aby dobrze stężała.
- Tym razem zmodyfikowaliśmy nasz przepis dodając pieczarki zamiast kurek, które nie są dostępne przez cały rok.
- Resztę polenty możecie pokroić w plastry, przesmażyć i podawać do dań obiadowych z różnymi sosami.
- Smacznego i na zdrowie!