Udostępnij przepis!

31. “Naleśniki na słodko” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Przepyszna niespodzianka nie tylko dla maluchów.

Dzisiaj przepis, o który proszono nas kilkakrotnie – najprawdopodobniej ze względu na dzieci, które uwielbiają naleśniki (zwłaszcza te na słodko). Być może, także ze względu na to, że trzeba trochę inaczej podejść do tematu w przypadku naleśników bezglutenowych. Jest to bardzo prosta receptura, jeśli jednak nie dodajemy mąki pszennej, która jest kleista, a także jajka, które także spaja ciasto, musimy dać coś w zamian. Etap eksperymentowania mamy już dawno za sobą, więc chętnie dzielimy się naszym przepisem, nie tylko z zagubionymi mamami, które właśnie dowiedziały się, że ich dziecko jest na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej lub bezjajecznej, ale także z myślą o tych, którzy po prostu lubią wzbogacać swoją dietę o inne gatunki mąki. Oczywiście naleśniki te można podawać również na słono z różnymi pastami i warzywami. Wszystko oczywiście zależy od indywidualnych upodobań.

Oczywiście odcinek ma też angielskie podpisy przygotowane specjalnie dla przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 31. Naleśniki na słodko   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

31YT 31. Naleśniki na słodko   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

 

Zajrzyj do naszych przepisów na różne rodzaje wegańskich naleśników.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
  • 2.Gdy siemię przestygnie dodajemy sporą szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i mąkę gryczaną, 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę.
  • 3.Dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak, aby rozpływało się po rozgrzanej patelni.
  • 4.Nabieramy na łyżkę wazową ciasta, wylewamy na środku rozgrzanej teflonowej patelni i rozprowadzamy okrężnym ruchem płaską, drewnianą łopatką lub łyżką, którą nalewaliśmy ciasto.
  • 5.Gotowe naleśniki podajemy z kremem czekoladowo-orzechowym lub konfiturą i owocami.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 31. “Naleśniki na słodko” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - naleśniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego
  • 400 ml wrzątku do siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Woda do uzyskania konsystencji ciasta racuchowego
  • Krem czekoladowo-orzechowy
  • Konfitura malinowa
  • Owoce do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł