
Sposób przygotowania:
- 1.Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
- 2.Gdy siemię przestygnie dodajemy sporą szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i mąkę gryczaną, 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę.
- 3.Dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak, aby rozpływało się po rozgrzanej patelni.
- 4.Nabieramy na łyżkę wazową ciasta, wylewamy na środku rozgrzanej teflonowej patelni i rozprowadzamy okrężnym ruchem płaską, drewnianą łopatką lub łyżką, którą nalewaliśmy ciasto.
- 5.Gotowe naleśniki podajemy z kremem czekoladowo-orzechowym lub konfiturą i owocami.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - naleśniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 400 ml wrzątku do siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- Woda do uzyskania konsystencji ciasta racuchowego
- Krem czekoladowo-orzechowy
- Konfitura malinowa
- Owoce do dekoracji