10-12 sztuk
1 i 1/2 godz. + 2 godz. czas moczenia maku
Wegańska i bezglutenowa odpowiedź na rogale świętomarcińskie.
Jak łatwo się domyślić, inspiracją do dzisiejszego odcinka były rogale świętomarcińskie. Nasze wegańskie i bezglutenowe rogaliki z białym makiem i marcepanem to naprawdę prosty przepis, z którego może skorzystać każdy!
U nas rogaliki pieczone oczywiście w piekarniku Samsung, idealne do kawy z ekspresu Jura, a tłumaczenie angielskie przygotowało nam Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 2 łyżki odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 150 ml ciepłej wody
Składniki – nadzienie:
- 200 g białego maku
- 150 g masy marcepanowej (przepis nr 308, lecz bez dodatku espresso)
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 gość rodzynek
- Kilka kropli olejku migdałowego
Składniki – lukier:
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- Odrobina przegotowanej wody
- Kilka posiekanych blanszowanych migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mak moczymy przez około 2 godziny, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
- W tym czasie mieszamy suche składniki ciasta i dodajemy do nich oleju. Rozcieramy pomiędzy dłońmi mąkę z olejem, aby ją wytłuścić, a następnie dodajemy mleczko kokosowe i zagniatamy ciasto. Wlewamy do ciasta wodę, mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut, aby mąka i siemie wchłonęły wilgoć, a ciasto stało się plastyczne.
- gotowany mak odcedzamy i miksujemy, aby uzyskać masę, do której dodajemy cukier, masę marcepanową i ponownie miksujemy. Na samym końcu dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową rodzynki, trochę olejku migdałowego i jeszcze raz miksujemy ale już niezbyt długo, żeby nie zmiksować całkowicie rodzynek ale je tylko trochę rozdrobnić.
- Gotową masę odkładamy na bok i zabieramy się za ciasto.
- Na silikonowej stolnicy układamy po kawałku ciasta, które formujemy za pomocą silikonowego wałka i rąk w prostokąt, z którego wykrawamy duże podłużne trójkąty. Na każdym z nich kładziemy nadzienie zostawiając na około centymetrowy brzeg. Delikatnie zwijamy rogale zaczynając od szerszego brzegu. Po pierwszym podwinięciu ciasta nacinamy je, tak aby móc zwinąć rogala dalej tworząc lekko wygięty kształt.
- Zwinięte rogale układamy na blasze posmarowanej olejem i wkładamy do piekarnika nastawionego na wyrastanie ciasta na około 30 minut. Gdy trochę urosną nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem i pieczemy około 20-25 minut.
- W tym czasie przygotowujemy lukier dolewając do cukru po odrobinie ciepłej wody cały czas energicznie mieszając aż do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji.
- Wyjmujemy upieczone rogale, studzimy i dekorujemy po wierzchu lukrem, a następnie posypujemy posiekanymi migdałami.
- Wiadomo, że nie są to tradycyjne rogale z pszennej mąki i półfrancuskiego ciasta, ale są równie smaczne i nie tak pracochłonne jak te oryginalne.
- Smacznego i na zdrowie!