
Sposób przygotowania:
- 1.Gęstą wodę, która została nam po gotowaniu szarych klusek zagotowujemy w garnku i dorzucamy do niej drobno posiekaną kiszoną kapustę.
- 2.W tym czasie tofu pokrojone w drobną kostkę zalewamy sosem sojowym i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem żeby uzyskać przyrumienione skwarki.
- 3.Białe części kapusty pekińskiej również kroimy w drobną kostkę, dorzucamy na patelnię ze szczyptą soli i asafetydą. Smażymy cały czas mieszając, aż pekińska zeszkli się i zacznie pachnieć i wyglądać jak przysmażona cebulka. Dorzucamy resztę przypraw i przez kilka sekund mieszając smażymy, a następnie całość przekładamy do garnka z gotującą się kapustą.
- 4.Całość musi się jeszcze kilka minut pogotować i możemy dodać jogurt. Mieszamy, wyłączamy palnik, jeszcze sprawdzamy czy nie ma potrzeby na dosolenie i możemy serwować.
- 5.Taka zupa w smaku bardzo przypomina żurek i jest wspaniałym pomysłem na wykorzystanie wody po gotowaniu szarych klusek.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki :
- 2 l wody po gotowaniu szarych klusek z surowych ziemniaków
- 200 g kapusty kiszonej
- 200 g tofu wędzonego
- 200 g białych części liści kapusty pekińskiej
- 200 ml jogurtu kokosowego lub sojowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- Kilka łyżek oleju