Udostępnij przepis!

306. “Wegańska i bezglutenowa zupa zalewajka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Prosta zupa w wegańskiej wersji.

Zupa zalewajka to dla większości pewnie temat zupełnie nieznany, a dla niektórych tradycja, która wywodzi się z rodzinnego domu… Czy w waszych domach też robiło się taką zupę?  Niezależnie od tego, jak będzie brzmiała odpowiedź, przedstawiamy Wam przepis na bardzo pyszną i prostą wegańską wersję zalewajki. Bez glutenu oczywiście.

Jeśli macie ochotę, możecie zaskoczyć tym przepisem swoich anglojęzycznych przyjaciół dzięki tłumaczeniu przepisu i odcinka przygotowanym przez Translalab .

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne pyszne zupy .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Gęstą wodę, która została nam po gotowaniu szarych klusek zagotowujemy w garnku i dorzucamy do niej drobno posiekaną kiszoną kapustę.
  • 2.W tym czasie tofu pokrojone w drobną kostkę zalewamy sosem sojowym i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem żeby uzyskać przyrumienione skwarki.
  • 3.Białe części kapusty pekińskiej również kroimy w drobną kostkę, dorzucamy na patelnię ze szczyptą soli i asafetydą. Smażymy cały czas mieszając, aż pekińska zeszkli się i zacznie pachnieć i wyglądać jak przysmażona cebulka. Dorzucamy resztę przypraw i przez kilka sekund mieszając smażymy, a następnie całość przekładamy do garnka z gotującą się kapustą.
  • 4.Całość musi się jeszcze kilka minut pogotować i możemy dodać jogurt. Mieszamy, wyłączamy palnik, jeszcze sprawdzamy czy nie ma potrzeby na dosolenie i możemy serwować.
  • 5.Taka zupa w smaku bardzo przypomina żurek i jest wspaniałym pomysłem na wykorzystanie wody po gotowaniu szarych klusek.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 306. “Wegańska i bezglutenowa zupa zalewajka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki :

  • 2 l wody po gotowaniu szarych klusek z surowych ziemniaków
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 200 g tofu wędzonego
  • 200 g białych części liści kapusty pekińskiej
  • 200 ml jogurtu kokosowego lub sojowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • Kilka łyżek oleju

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł