306. “Wegańska i bezglutenowa zupa zalewajka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4-6 porcji
30 minut
Prosta zupa w wegańskiej wersji.
Zupa zalewajka to dla większości pewnie temat zupełnie nieznany, a dla niektórych tradycja, która wywodzi się z rodzinnego domu… Czy w waszych domach też robiło się taką zupę? Niezależnie od tego, jak będzie brzmiała odpowiedź, przedstawiamy Wam przepis na bardzo pyszną i prostą wegańską wersję zalewajki. Bez glutenu oczywiście.
Jeśli macie ochotę, możecie zaskoczyć tym przepisem swoich anglojęzycznych przyjaciół dzięki tłumaczeniu przepisu i odcinka przygotowanym przez Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki :
- 2 l wody po gotowaniu szarych klusek z surowych ziemniaków
- 200 g kapusty kiszonej
- 200 g tofu wędzonego
- 200 g białych części liści kapusty pekińskiej
- 200 ml jogurtu kokosowego lub sojowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- Kilka łyżek oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Gęstą wodę, która została nam po gotowaniu szarych klusek zagotowujemy w garnku i dorzucamy do niej drobno posiekaną kiszoną kapustę.
- W tym czasie tofu pokrojone w drobną kostkę zalewamy sosem sojowym i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem żeby uzyskać przyrumienione skwarki.
- Białe części kapusty pekińskiej również kroimy w drobną kostkę, dorzucamy na patelnię ze szczyptą soli i asafetydą. Smażymy cały czas mieszając, aż pekińska zeszkli się i zacznie pachnieć i wyglądać jak przysmażona cebulka. Dorzucamy resztę przypraw i przez kilka sekund mieszając smażymy, a następnie całość przekładamy do garnka z gotującą się kapustą.
- Całość musi się jeszcze kilka minut pogotować i możemy dodać jogurt. Mieszamy, wyłączamy palnik, jeszcze sprawdzamy czy nie ma potrzeby na dosolenie i możemy serwować.
- Taka zupa w smaku bardzo przypomina żurek i jest wspaniałym pomysłem na wykorzystanie wody po gotowaniu szarych klusek.
- Smacznego i na zdrowie!