1 duża blacha
1 godz. 20 minut
Pyszny dodatek do kawy.
Korzystając z sezonu śliwkowego, a także na specjalną prośbę, przygotowaliśmy dla Was przepis na prosty i smaczny wegański placek bez glutenu.Mamy nadzieję, że spodoba się Wam nasza wersja tego popularnego ciasta i zechcecie się nią podzielić ze swoimi przyjaciółmi.
Mamy nadzieję, że spodoba się Wam nasza wersja tego popularnego ciasta i zechcecie się nią podzielić ze swoimi przyjaciółmi. Również tymi anglojęzycznymi, dla których Translalab przygotowało tłumaczenie przepisu i odcinka.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciasta.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto:
- 600 g śliwek
- 300 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 1 szklanka brązowego cukru pudru
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 3 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
Składniki – kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- kilka łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suche składniki ciasta mieszamy w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy palcami tak, aby mąka była dobrze natłuszczona. Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz wodę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, aby siemię lniane wchłonęło wilgoć z ciasta.
- Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną oleju. Następnie dłonie również natłuszczamy, aby nie lepiło się do nich ciasto, które układamy w blasze, formując placek.
- Śliwki kroimy na pół, pozbawiamy pestek i układamy je skórką do dołu na wierzchu ciasta.
- Suche składniki kruszonki mieszamy, następnie rozcieramy w palcach z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, który dodajemy ostrożnie po trochu, aby kruszonka nie była zbyt wilgotna.
- Posypujemy nią śliwki i ciasto po wierzchu, następnie umieszczamy blachę w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika możemy podawać na ciepło.
- Smacznego i na zdrowie!