
Sposób przygotowania:
- 1.Suche składniki ciasta mieszamy w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy palcami tak, aby mąka była dobrze natłuszczona. Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz wodę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, aby siemię lniane wchłonęło wilgoć z ciasta.
- 2.Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną oleju. Następnie dłonie również natłuszczamy, aby nie lepiło się do nich ciasto, które układamy w blasze, formując placek.
- 3.Śliwki kroimy na pół, pozbawiamy pestek i układamy je skórką do dołu na wierzchu ciasta.
- 4.Suche składniki kruszonki mieszamy, następnie rozcieramy w palcach z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, który dodajemy ostrożnie po trochu, aby kruszonka nie była zbyt wilgotna.
- 5.Posypujemy nią śliwki i ciasto po wierzchu, następnie umieszczamy blachę w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut.
- 6.Po wyjęciu z piekarnika możemy podawać na ciepło.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 600 g śliwek
- 300 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 1 szklanka brązowego cukru pudru
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 3 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
Składniki - kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- kilka łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków