Udostępnij przepis!

304. “Makaron ryżowy z grzybami shiitake i boczniakami”-bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Grzybowy smak jesieni.

Większości z nas jesień kojarzy się z grzybami. Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni również będą grzyby, jednak takie, po które możemy sięgnąć przez cały rok. Oczywiście naszą potrawę również możecie wzbogacić o grzyby leśne. Z pewnością będzie jeszcze smaczniej.

Pamiętajcie o przygotowanej przez Translalab angielskiej wersji odcinka, którą możecie się podzielić.

 

 Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 304. Makaron ryżowy z grzybami shiitake i boczniakami bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

304YT 304. Makaron ryżowy z grzybami shiitake i boczniakami bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na makarony.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Gdy jest już ugotowany odcedzamy go i przekładamy z powrotem do garnka, a następnie mieszamy z oliwą truflową i łyżeczką oliwy extra virgin.
  • 2.Kroimy grzyby shitake i boczniaki w paski i przesmażamy na rozgrzanej oliwie, cały czas mieszając, a w miseczce mieszamy sos sojowy z melasą z karobu i polewamy tym smażące się grzyby.
  • 3.Białe części kapusty pekińskiej kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię.
  • 4.Całość przyprawiamy asafetydą czarnym pieprzem oraz solą i jeszcze kilka minut smażymy na małym ogniu, aż kapusta pekińska się „zeszkli” .
  • 5.Dorzucamy ugotowany makaron i całość jeszcze raz mieszamy.
  • 6.Sprawdzamy czy nie trzeba dodać pieprzu lub soli i możemy serwować.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 304. “Makaron ryżowy z grzybami shiitake i boczniakami”-bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 250 g makaronu ryżowego
  • 200 g boczniaków
  • 200 g świeżych grzybów shiitake
  • 200 g białych części liści kapusty pekińskiej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka melasy z karobu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł