
Sposób przygotowania:
- 1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Gdy jest już ugotowany odcedzamy go i przekładamy z powrotem do garnka, a następnie mieszamy z oliwą truflową i łyżeczką oliwy extra virgin.
- 2.Kroimy grzyby shitake i boczniaki w paski i przesmażamy na rozgrzanej oliwie, cały czas mieszając, a w miseczce mieszamy sos sojowy z melasą z karobu i polewamy tym smażące się grzyby.
- 3.Białe części kapusty pekińskiej kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię.
- 4.Całość przyprawiamy asafetydą czarnym pieprzem oraz solą i jeszcze kilka minut smażymy na małym ogniu, aż kapusta pekińska się „zeszkli” .
- 5.Dorzucamy ugotowany makaron i całość jeszcze raz mieszamy.
- 6.Sprawdzamy czy nie trzeba dodać pieprzu lub soli i możemy serwować.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g makaronu ryżowego
- 200 g boczniaków
- 200 g świeżych grzybów shiitake
- 200 g białych części liści kapusty pekińskiej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka melasy z karobu
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy