
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto.
- 2.Dodajemy około 60 mililitrów oliwy, jeszcze raz dokładnie zagniatamy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- 3.Wyrośnięte ciasto przez chwilę zagniatamy rękoma zamoczonymi w oliwie, dzielimy na pół i formujemy bagietki, które kładziemy na wysmarowane oliwą foremki. Najlepiej aby były to specjalne formy do bagietek, gdyż nada to im ładny kształt. Nacinamy je ukośnie po wierzchu.
- 4.Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C z termoobiegiem i pieczemy przez 40-50 minut.
- 5.Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.
- 6.Przed podaniem najlepiej podgrzać w opiekaczu, gdyż wtedy stanie się na nowo chrupiąca jak po wyjęciu z piekarnika.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 200 g mąki ryżowej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki owsianej
- 3 łyżki mielonej łuski babki jajowatej
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 75 ml oliwy
- 600 ml ciepłej wody