Udostępnij przepis!

302. “Kotlety z boczniaka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Po prostu palce lizać.

Końcówka lata i zbliżająca się jesień to idealny czas na grzyby. Nie tylko na te leśne. Zatem dziś polecamy Wam bardzo prosty pomysł na przygotowanie kotletów z boczniaka.

Pamiętajcie o angielskiej wersji odcinka, którą przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Posypujemy każdego boczniaka z obydwu stron solą i lekko ją rozcieramy, aby grzyby puściły sok, następnie lekko z każdej strony oprószamy pieprzem i zostawiamy na chwilę, by lekko zmiękły i zrobiły się wilgotne.
  • 2.Na patelni rozgrzewamy olej, a każdego wilgotnego boczniaka obtaczamy w mące ryżowej z obu stron, tak aby przykleiło się jej jak najwięcej.
  • 3.Tak przygotowane grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się przyrumienią. Jeżeli boczniak nie przylega do patelni całą powierzchnią możemy go lekko przytrzymać za pomocą łopatki lub widelca.
  • 4.Pamiętajmy, aby w trakcie smażenia nie zabrakło na patelni oleju, by kotlety po usmażeniu były pysznie rumiane i chrupiące.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 302. “Kotlety z boczniaka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g boczniaka (wybieramy płaskie duże grzyby albo odcinamy z nich duże zgrubienia)
  • Kilka łyżek mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • Olej do smażenia

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł