
Sposób przygotowania:
- 1.Posypujemy każdego boczniaka z obydwu stron solą i lekko ją rozcieramy, aby grzyby puściły sok, następnie lekko z każdej strony oprószamy pieprzem i zostawiamy na chwilę, by lekko zmiękły i zrobiły się wilgotne.
- 2.Na patelni rozgrzewamy olej, a każdego wilgotnego boczniaka obtaczamy w mące ryżowej z obu stron, tak aby przykleiło się jej jak najwięcej.
- 3.Tak przygotowane grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się przyrumienią. Jeżeli boczniak nie przylega do patelni całą powierzchnią możemy go lekko przytrzymać za pomocą łopatki lub widelca.
- 4.Pamiętajmy, aby w trakcie smażenia nie zabrakło na patelni oleju, by kotlety po usmażeniu były pysznie rumiane i chrupiące.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g boczniaka (wybieramy płaskie duże grzyby albo odcinamy z nich duże zgrubienia)
- Kilka łyżek mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- Olej do smażenia