Udostępnij przepis!

301. “Wegański i bezglutenowy chlebek naan” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Indyjskie smaki na polskim stole.

Dziś w poszukiwaniu inspiracji do kolejnego bezglutenowego pieczywa, udajemy się do Indii, skąd sięgamy po przepis na chlebek naan. Po „drobnych” modyfikacjach powstało coś naprawdę pysznego o bardzo uniwersalnym zastosowaniu.

Dzięki tłumaczeniu odcinka i przepisu przez Translalab  możecie wysłać nasz przepis nawet do Indii. :).

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 301. Wegański i bezglutenowy chlebek naan   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

301YT 301. Wegański i bezglutenowy chlebek naan   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Siemię lniane wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i miksujemy, a następnie odstawiamy, aby przestygło.
  • 2.Resztę suchych składników mieszamy w misce i wlewamy do nich przestudzone siemię oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę, jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aby ciasto wyrosło.
  • 3.Dzielimy je na cztery części i rękoma zamoczonymi w oliwie rozkładamy ciasto na blasze pokrytej papierem do pieczenia tworząc podłużne płaskie placki.
  • 4.Po wierzchu posypujemy je nasionami czarnuszki i wciskamy je w ciasto, aby nie obsypały się po upieczeniu. Blachy wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C z termoobiegiem i pieczemy przez około 20 - 25 minut.
  • 5.Taki chlebek smakuje wyśmienicie zarówno jako dodatek do różnych warzywnych potraw i zup jak i sałatek.
  • 6.W Indiach świeżo upieczone pieczywo najczęściej smaruje się po wierzchu masłem, które od razu się roztapia. W naszej wegańskiej kuchni często polewamy je dobrą oliwą lub smarujemy jakąś pastą.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 301. “Wegański i bezglutenowy chlebek naan” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 25 g mielonego siemienia lnianego
  • 1 opakowanie drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml wrzącej wody
  • 100 ml jogurtu
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka nasion czarnuszkI

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł