300. “Wegańskie i bezglutenowe szkockie ciastka maślane” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
1 blacha
1 godz.
Shortbread czyli szkockie smaki w naszym domu.
Świętując 300 odcinek programu kulinarnego Atelier Smaku na YouTube, a także nadejście nowego roku szkolnego, dzielimy się z Wami przepisem na wegańską i bezglutenową wersję shortbread czyli szkockich ciastek maślanych.
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi szkockimi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki jaglanej
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleczka kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Wlewamy olej i rozcieramy mąkę pomiędzy palcami tak, aby ją całą wytłuścić. Wlewamy mleczko kokosowe i wyrabiamy ciasto.
- Odstawiamy je na 10 minut, żeby babka jajowata wchłonęła wilgoć.
- Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Możemy posmarować go delikatnie olejem i wykładamy ciasto, z którego formujemy prostokąt o grubości około 7 milimetrów.
- Kroimy ciasto na podłużne prostokąciki, tak aby nie przeciąć papieru. W każdym prostokącie robimy jeden lub dwa rzędy dziurek pałeczką do sushi lub patyczkiem.
- Pieczemy w piekarniku nastawionym na termoobieg, rozgrzanym do 180°C przez 20 do 25 minut.
- Po wyjęciu blachy z piekarnika, ciastka należy najpierw schłodzić, a dopiero rozdzielać gdyż inaczej mogą się rozpaść.
- Smacznego i na zdrowie!