Udostępnij przepis!

300. “Wegańskie i bezglutenowe szkockie ciastka maślane” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Shortbread czyli szkockie smaki w naszym domu.

Świętując 300 odcinek programu kulinarnego Atelier Smaku na YouTube, a także nadejście nowego roku szkolnego, dzielimy się z Wami przepisem na wegańską i bezglutenową wersję shortbread czyli szkockich ciastek maślanych.

Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez  Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi szkockimi przyjaciółmi. 😉

 

 Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 300. Wegańskie i bezglutenowe szkockie ciastka maślane   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

300YT 300. Wegańskie i bezglutenowe szkockie ciastka maślane   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Wlewamy olej i rozcieramy mąkę pomiędzy palcami tak, aby ją całą wytłuścić. Wlewamy mleczko kokosowe i wyrabiamy ciasto.
  • 2.Odstawiamy je na 10 minut, żeby babka jajowata wchłonęła wilgoć.
  • 3.Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Możemy posmarować go delikatnie olejem i wykładamy ciasto, z którego formujemy prostokąt o grubości około 7 milimetrów.
  • 4.Kroimy ciasto na podłużne prostokąciki, tak aby nie przeciąć papieru. W każdym prostokącie robimy jeden lub dwa rzędy dziurek pałeczką do sushi lub patyczkiem.
  • 5.Pieczemy w piekarniku nastawionym na termoobieg, rozgrzanym do 180°C przez 20 do 25 minut.
  • 6.Po wyjęciu blachy z piekarnika, ciastka należy najpierw schłodzić, a dopiero rozdzielać gdyż inaczej mogą się rozpaść.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 300. “Wegańskie i bezglutenowe szkockie ciastka maślane” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
  • 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml mleczka kokosowego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł