Udostępnij przepis!

299. “Bezglutenowy kwas chlebowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Orzeźwiający napój.

Zanim skończą się ciepłe dni poczęstujemy Was przepisem na bezglutenowy kwas chlebowy, którego smak w dużej mierze zależy od rodzaju pieczywa, które użyjecie. Oczywiście możecie skorzystać z naszych receptur na chleby na zakwasie.

Pamiętajcie o angielskich tłumaczeniach przygotowanych przez  Translalab.

 

 Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 299. Bezglutenowy kwas chlebowy   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

299YT 299. Bezglutenowy kwas chlebowy   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na napoje.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Chleb kroimy na kromki, układamy na blasze i suszymy w piekarniku nastawionym na 150 ℃ przez około 2 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i gdy przestygną łamiemy je na kawałki i wrzucamy do dużego słoja.
  • 2.W niewielkiej ilości ciepłej przegotowanej wody rozpuszczamy drożdże i cukier, a następnie łączymy je z resztą wody. Tak powstałym płynem zalewamy chleb w słoju i dokładnie mieszamy.
  • 3.Przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką aby nie wchodziły do kwasu muszki owocówki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni żeby całość sfermentowała.
  • 4.Przecedzamy przez bawełnianą ściereczkę i dodajemy melasy z karobu, która nada kwasowi lekko karmelowego posmaku, a następnie przelewamy do szklanych butelek i wstawiamy do lodówki aby nie fermentował już tak mocno.
  • 5.Kwas chlebowy możemy trzymać w lodówce przez kilka dni ale pamiętajmy że pomimo niskiej temperatury pracuje cały czas i może wytwarzać się alkohol.
  • 6.Tak naprawdę najlepszy jest następnego dnia po zrobieniu i schłodzeniu.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 299. “Bezglutenowy kwas chlebowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 kg bezglutenowego chleba na zakwasie (może być też drożdżowy ale najlepiej aby był czerstwy)
  • 3 litry przegotowanej ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 100 ml melasy z karobu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł