
Sposób przygotowania:
- 1.Chleb kroimy na kromki, układamy na blasze i suszymy w piekarniku nastawionym na 150 ℃ przez około 2 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i gdy przestygną łamiemy je na kawałki i wrzucamy do dużego słoja.
- 2.W niewielkiej ilości ciepłej przegotowanej wody rozpuszczamy drożdże i cukier, a następnie łączymy je z resztą wody. Tak powstałym płynem zalewamy chleb w słoju i dokładnie mieszamy.
- 3.Przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką aby nie wchodziły do kwasu muszki owocówki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni żeby całość sfermentowała.
- 4.Przecedzamy przez bawełnianą ściereczkę i dodajemy melasy z karobu, która nada kwasowi lekko karmelowego posmaku, a następnie przelewamy do szklanych butelek i wstawiamy do lodówki aby nie fermentował już tak mocno.
- 5.Kwas chlebowy możemy trzymać w lodówce przez kilka dni ale pamiętajmy że pomimo niskiej temperatury pracuje cały czas i może wytwarzać się alkohol.
- 6.Tak naprawdę najlepszy jest następnego dnia po zrobieniu i schłodzeniu.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 kg bezglutenowego chleba na zakwasie (może być też drożdżowy ale najlepiej aby był czerstwy)
- 3 litry przegotowanej ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżek brązowego cukru
- 100 ml melasy z karobu