2-3 litry
3-4 dni
Orzeźwiający napój.
Zanim skończą się ciepłe dni poczęstujemy Was przepisem na bezglutenowy kwas chlebowy, którego smak w dużej mierze zależy od rodzaju pieczywa, które użyjecie. Oczywiście możecie skorzystać z naszych receptur na chleby na zakwasie.
Pamiętajcie o angielskich tłumaczeniach przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na napoje.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 kg bezglutenowego chleba na zakwasie (może być też drożdżowy ale najlepiej aby był czerstwy)
- 3 litry przegotowanej ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżek brązowego cukru
- 100 ml melasy z karobu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Chleb kroimy na kromki, układamy na blasze i suszymy w piekarniku nastawionym na 150 ℃ przez około 2 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i gdy przestygną łamiemy je na kawałki i wrzucamy do dużego słoja.
- W niewielkiej ilości ciepłej przegotowanej wody rozpuszczamy drożdże i cukier, a następnie łączymy je z resztą wody. Tak powstałym płynem zalewamy chleb w słoju i dokładnie mieszamy.
- Przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką aby nie wchodziły do kwasu muszki owocówki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni żeby całość sfermentowała.
- Przecedzamy przez bawełnianą ściereczkę i dodajemy melasy z karobu, która nada kwasowi lekko karmelowego posmaku, a następnie przelewamy do szklanych butelek i wstawiamy do lodówki aby nie fermentował już tak mocno.
- Kwas chlebowy możemy trzymać w lodówce przez kilka dni ale pamiętajmy że pomimo niskiej temperatury pracuje cały czas i może wytwarzać się alkohol.
- Tak naprawdę najlepszy jest następnego dnia po zrobieniu i schłodzeniu.
- Smacznego i na zdrowie!