Udostępnij przepis!

298. “Bezglutenowe bułki do burgerów” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Do kanapek lub burgerów.

Dziś zanim skończy się wakacyjny sezon grillowania i „burgerowania” na specjalne życzenie serwujemy Wam przepis na bezglutenowe bułki do burgerów. Oczywiście w niedalekiej przyszłości sprawdzą się również w szkolnych kanapkach.

Przepis ma również angielską wersję przygotowaną przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 298. Bezglutenowe bułki do burgerów   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

298YT 298. Bezglutenowe bułki do burgerów   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok aby przestygło.
  • 2.Resztę suchych składników wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
  • 3.Gdy siemię trochę przestygnie, dolewamy zimnej wody i miksujemy, a następnie przelewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy do ciasta oliwę, zostawiając jej trochę do moczenia rąk, gdy będziemy formować kulki. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem aby trochę podrosło.
  • 4.Na blachę kładziemy papier do pieczenia, a z ciasta dłońmi zanurzonymi w oliwie odrywamy kawałki, z których formujemy kulki. Każdą z nich przytykamy do sezamu aby się przykleił do górnej powierzchni bułki i układamy je na blachę.
  • 5.Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce aby wyrosły i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 do 200 °C przez około 20 minut.
  • 6.Po wyjęciu z piekarnika studzimy i są gotowe do użycia.
  • 7.Jeżeli chcemy je przechowywać dłużej, musimy je zawinąć w ściereczkę oraz folię i trzymać w lodówce
  • 8.Przed zrobieniem burgera podgrzewamy ponownie w piekarniku, aby były chrupiące.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 298. “Bezglutenowe bułki do burgerów” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 25 g mielonego siemienia lnianego
  • 300 ml wrzącej wody
  • 100 ml zimnej wody
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł