
Sposób przygotowania:
- 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok aby przestygło.
- 2.Resztę suchych składników wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
- 3.Gdy siemię trochę przestygnie, dolewamy zimnej wody i miksujemy, a następnie przelewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy do ciasta oliwę, zostawiając jej trochę do moczenia rąk, gdy będziemy formować kulki. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem aby trochę podrosło.
- 4.Na blachę kładziemy papier do pieczenia, a z ciasta dłońmi zanurzonymi w oliwie odrywamy kawałki, z których formujemy kulki. Każdą z nich przytykamy do sezamu aby się przykleił do górnej powierzchni bułki i układamy je na blachę.
- 5.Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce aby wyrosły i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 do 200 °C przez około 20 minut.
- 6.Po wyjęciu z piekarnika studzimy i są gotowe do użycia.
- 7.Jeżeli chcemy je przechowywać dłużej, musimy je zawinąć w ściereczkę oraz folię i trzymać w lodówce
- 8.Przed zrobieniem burgera podgrzewamy ponownie w piekarniku, aby były chrupiące.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 25 g mielonego siemienia lnianego
- 300 ml wrzącej wody
- 100 ml zimnej wody
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli