297. “Lemoniada hibiskusowa z miętą” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
1,5 litra
15 minut + czas chłodzenia
Smaczna i orzeźwiająca.
Korzystając z tego, że jesteśmy dopiero w połowie lata, dzielimy się z Wami przepisem na lemoniadę, która w tym roku bije rekordy popularności w ATELIER SMAKU Bistro & Delikatesy. Prosta, szybka w wykonaniu, smaczna i orzeźwiająca. Po prostu trzeba ją zrobić!
Pamiętajcie o tym, że przepis ma angielską wersję od Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na napoje.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1/2 szklanki suszonych kwiatów hibiskusa
- 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 2 garści liści świeżej mięty
- 1 i 1/2 litra wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wsypujemy kwiaty hibiskusa do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i dorzucamy miętę.
- Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10 sekund i odstawiamy aby wywar naciągnął i lekko przestygł.
- Przelewamy do szklanego słoja wraz z liśćmi mięty oraz kwiatami hibiskusa i schładzamy w lodówce.
- Przed podaniem możemy dodać lodu.
- Jest to wspaniały napój gaszący pragnienie w upalne dni nie powinniśmy zapominać o nim również jesienią, ponieważ jest równie smaczny na gorąco jako herbata.
- Smacznego i na zdrowie!