Udostępnij przepis!

295. “Pesto śródziemnomorskie” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Moc śródziemnomorskich ziół i przypraw.

Aromatyczne i pachnące zioła, świeża oliwa… Chyba większość z nas kocha zapach kuchni śródziemnomorskiej. Udostępniamy Wam dziś jeden z naszych najlepszych sposobów na ich wykorzystanie. Sprawdźcie sami jak łatwo przygotować nasze pesto śródziemnomorskie!

Dzięki Translalab mamy tłumaczenie odcinka i przepisu na język angielski. Możecie więc słać gdziekolwiek chcecie!.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi pastami  z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni dla wydobycia aromatu i odstawiamy na bok aby przestygł.
  • 2.Gdy już będzie zimny, wrzucamy go do miksera i mielimy. Dorzucamy do niego listki bazylii wraz z miękkimi częściami łodyżek, oberwane z gałązek listki rozmarynu, tymianku i oregano. Całość miksujemy dodając po chwili sól i oliwę.
  • 3.Jeszcze raz miksujemy i sprawdzamy czy do naszego pesto nie trzeba dodać jeszcze soli lub oliwy.
  • 4.Gotowe pesto przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
  • 5.Takie pesto jest świetną pastą na pieczywo lub sosem do sałatek albo makaronu. Można je przechowywać około miesiąca w lodówce, a może dłużej. Tego jednak nie sprawdziliśmy gdyż zbyt szybko znika.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 295. “Pesto śródziemnomorskie” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 3 pęczki lub 3 doniczki świeżej bazylii
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 1 garść listków rozmarynu
  • 1 garść listków tymiank
  • 1 garść listków oregano
  • 1 i 1/2 do 2 szklanek oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł