
Sposób przygotowania:
- 1.Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni dla wydobycia aromatu i odstawiamy na bok aby przestygł.
- 2.Gdy już będzie zimny, wrzucamy go do miksera i mielimy. Dorzucamy do niego listki bazylii wraz z miękkimi częściami łodyżek, oberwane z gałązek listki rozmarynu, tymianku i oregano. Całość miksujemy dodając po chwili sól i oliwę.
- 3.Jeszcze raz miksujemy i sprawdzamy czy do naszego pesto nie trzeba dodać jeszcze soli lub oliwy.
- 4.Gotowe pesto przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
- 5.Takie pesto jest świetną pastą na pieczywo lub sosem do sałatek albo makaronu. Można je przechowywać około miesiąca w lodówce, a może dłużej. Tego jednak nie sprawdziliśmy gdyż zbyt szybko znika.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 3 pęczki lub 3 doniczki świeżej bazylii
- 100 g ziaren słonecznika
- 1 garść listków rozmarynu
- 1 garść listków tymiank
- 1 garść listków oregano
- 1 i 1/2 do 2 szklanek oliwy
- 1 łyżeczka soli