
Sposób przygotowania:
- 1.Groch zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Następnie zdejmujemy z palnika i studzimy.
- 2.Miksujemy go z cukrem, espresso, bananem i mleczkiem kokosowym na jednolitą masę. Sprawdzamy czy deser jest wystarczająco słodki oraz kawowy i w razie czego dodajemy odrobinę więcej cukru lub kawy.
- 3.Do dobrze dosmakowanej i schłodzonej masy grochowej dodajemy czekoladę utartą na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy i przekładamy do szklanych miseczek lub kielichów. Po wierzchu posypujemy resztą utartej czekolady.
- 4.Taki deser jest pyszny, bardzo pożywny i zdrowy. Jednakże nie powinniśmy podawać go małym dzieciom ze względu na zawartość kofeiny.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 szklanka żółtego łuskanego grochu
- 1 banan
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 1/3 tabliczki czekolady
- 2-4 filiżanek intensywnego espresso
- 1 i 3/4 szklanki wody