291. “Deser kawowo-czekoladowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
2 godziny
Kawa i czekolada – połączenie idealne.
Dziś mamy dla Was prawdziwy hit! Pyszny deser dla miłośników kawy i czekolady na bazie grochu. Duża dawka białka i ciekawe doznania. Warto spróbować!
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 szklanka żółtego łuskanego grochu
- 1 banan
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 1/3 tabliczki czekolady
- 2-4 filiżanek intensywnego espresso
- 1 i 3/4 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Groch zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Następnie zdejmujemy z palnika i studzimy.
- Miksujemy go z cukrem, espresso, bananem i mleczkiem kokosowym na jednolitą masę. Sprawdzamy czy deser jest wystarczająco słodki oraz kawowy i w razie czego dodajemy odrobinę więcej cukru lub kawy.
- Do dobrze dosmakowanej i schłodzonej masy grochowej dodajemy czekoladę utartą na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy i przekładamy do szklanych miseczek lub kielichów. Po wierzchu posypujemy resztą utartej czekolady.
- Taki deser jest pyszny, bardzo pożywny i zdrowy. Jednakże nie powinniśmy podawać go małym dzieciom ze względu na zawartość kofeiny.
- Smacznego i na zdrowie!