290. „Sos musztardowo-karobowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 1/2 szklanki
10 minut
Smacznie, zdrowo, ekspresowo.
Dziś dzielimy się obiecanym w zeszłym tygodniu przepisem na przepyszny i bardzo prosty, bo składający się tylko z 3 składników sos. Oprócz musztardy i melasy z karobu, kryje on w sobie olej lniany, który choć bardzo zdrowy, nie każdemu smakuje. W tej recepturze pozostałe składniki idealnie kryją jego charakterystyczny smak.
Przepis i odcinek oczywiście mają swoje angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sosami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 3/4 szklanki musztardy
- 1/2 szklanki oleju lnianego
- 1/3 szklanki melasy z karobu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy aby się połączyły.
- Taki sos możemy przechowywać w słoiczku w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
- Świetnie nadaje się nie tylko do kotletów z grochu ale również wszelkich innych kotletów i pasztetów. Możemy również zastosować go jako sos do sałatki.
- Smacznego i na zdrowie!