Udostępnij przepis!

29. “Polenta z kurkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Włoska inspiracja.

Nasze pierwsze zetknięcie z polentą było dość niefortunne. Podczas pierwszej wizyty we Włoszech kupiona w przydrożnym sklepie bezwonna żółta kostka zapakowana hermetycznie raczej nie zachęcała do niczego i nie kojarzyła się ze smacznym posiłkiem. Spróbowana na zimno miała konsystencję kaszy manny o gorzkawym, dość charakterystycznym smaku. Jeden kęs i do widzenia na wiele lat, do czasu, gdy w jednej z restauracji, w której kręciliśmy program, przygotowano nam na świeżo, a następnie pokrojono w plastry, zgrillowano i podano z pysznymi warzywami. Przeprosiliśmy się zatem z tą pełną wartości odżywczych bezglutenową bazą wielu fantazji kulinarnych. Kiedyś przygotowywaliśmy ją na słodko z bakaliami, polaną melasą karobową, a dziś serwujemy ją w wersji obiadowej. Sezonowe kurki świetnie się komponują z tym włoskim przysmakiem. Do tego trochę zielonych dodatków, a jakich? Sami zobaczcie. 🙂

Jak zawsze i tym razem w odcinku znajdziecie angielskie tłumaczenie przygotowane dla nas przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe. Polecamy także przepis na polentę z bakaliami.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kurki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • 2.Do garnka wsypujemy ziarna słonecznika i chwilkę je podprażamy.
  • 3.Gdy słonecznik lekko się przyrumieni dolewamy oleju, również od razu dodajemy pokrojonych wcześniej kurek i smażymy - ciągle mieszając.
  • 4.Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, dodajemy czerwonej soczewicy, całość chwilkę podprażamy i wlewamy wrzątek.
  • 5.Wszystko gotujemy kilka minut, następnie dosypujemy powoli polentę i energicznie mieszamy, ponieważ polenta bardzo szybko tężeje.
  • 6.Gotową polentę przekładamy do foremek i odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
  • 7.W tym czasie na talerzach możemy ułożyć warzywa na sałatkę.
  • 8.Gdy polenta już przestygnie i stwardnieje przekładamy ją z foremki na dosłownie minutkę na patelnię, przesmażamy ją z obu stron i wykładamy na talerz.
  • 9.Sałatkę i polentę skrapiamy octem balsamicznym aromatyzowanym truflą i podajemy.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 29. “Polenta z kurkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - polenta:

  • 300 g kurek
  • 250 g polenty kukurydzianej
  • 1 i 1/2 litra wrzątku
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Składniki - sałatka:

  • 300 g surowego bobu
  • 2 łyżki oliwek
  • Kilka liści sałaty
  • 1 garść zielonego groszku (może być świeży strączkowy)
  • Ocet balsamiczny aromatyzowany truflą

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł