
Sposób przygotowania:
- 1.Kurki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki.
- 2.Do garnka wsypujemy ziarna słonecznika i chwilkę je podprażamy.
- 3.Gdy słonecznik lekko się przyrumieni dolewamy oleju, również od razu dodajemy pokrojonych wcześniej kurek i smażymy - ciągle mieszając.
- 4.Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, dodajemy czerwonej soczewicy, całość chwilkę podprażamy i wlewamy wrzątek.
- 5.Wszystko gotujemy kilka minut, następnie dosypujemy powoli polentę i energicznie mieszamy, ponieważ polenta bardzo szybko tężeje.
- 6.Gotową polentę przekładamy do foremek i odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
- 7.W tym czasie na talerzach możemy ułożyć warzywa na sałatkę.
- 8.Gdy polenta już przestygnie i stwardnieje przekładamy ją z foremki na dosłownie minutkę na patelnię, przesmażamy ją z obu stron i wykładamy na talerz.
- 9.Sałatkę i polentę skrapiamy octem balsamicznym aromatyzowanym truflą i podajemy.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - polenta:
- 300 g kurek
- 250 g polenty kukurydzianej
- 1 i 1/2 litra wrzątku
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Składniki - sałatka:
- 300 g surowego bobu
- 2 łyżki oliwek
- Kilka liści sałaty
- 1 garść zielonego groszku (może być świeży strączkowy)
- Ocet balsamiczny aromatyzowany truflą