
Sposób przygotowania:
- 1.Wsypujemy kaszę jaglaną i groch do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Mieszamy, zmniejszamy moc palnika na minimalną i przykrywamy garnek pokrywką aby woda nie parowała, a groch i kasza ugotowały się równomiernie.
- 2.W tym czasie ucieramy na tarce jarzynowej pieczarki i seler, a następnie dodajemy do nich wszystkie przyprawy i połowę soli.
- 3.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok aby smaki sobą przeszły.
- 4.Po około 30 minutach podnosimy pokrywkę i dodajemy resztę soli do gotującego się grochu z kaszą.
- 5.Mieszamy i przykrywamy ponownie aby całość się dogotowała. Gdy już kasza i groch będą miękkie odkrywamy pokrywkę i całość lekko przestudzamy.
- 6.Do ugotowanej masy dodajemy utarte warzywa i dokładnie mieszamy. Dodajemy siemię lniane i mąkę, mieszamy i sprawdzamy smak oraz konsystencję. Jeżeli jest potrzeba to dodajemy soli albo jeżeli masa jest zbyt rzadka, mąki i siemienia. Gdyby była zbyt sucha, odrobinę wody. Kiedy już osiągniemy właściwą konsystencję, zwilżonymi w wodzie dłońmi odrywamy po kawałku masy, formujemy z niej kotlety. Obtaczamy je w mące jaglanej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się przyrumienią.
- 7.Pamiętajmy, że kotlety nie mają w swoim składzie żadnego tłuszczu dlatego smażymy je w dużej ilości oleju aby były smaczne i chrupiące. My zawsze robimy je w większej ilości, bo świetnie nadają się na grila lub jako pełnowartościowy posiłek gdy jesteśmy w podróży.
- 8.Z odrobiną sosu są przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je również mrozić.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g grochu
- 200 g kaszy jaglanej
- 150 g pieczarek
- 100 g selera
- 1/2 szklanki mąki jaglanej ( ok 4 łyżki )
- 1/3 szklanki mielonego siemienia lnianego ( ok 3 łyżki )
- 1 łyżka kminku mielonego
- 1 łyżka soli
- 1 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 3/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- Kilka łyżek mąki jaglanej do obtaczania kotletów
- 900 ml wody
- Olej do smażenia