Udostępnij przepis!

289. “Kotlety grochowo-jaglane” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Na obiad i do burgerów.

Dziś dzielimy się przepisem na drugie kotlety, które znajdziecie w Bistro & Delikatesach ATELIER SMAKU lub w naszym sklepie internetowym, ponieważ najbardziej lubimy gdy macie czas i gotujecie sami. Te kotlety są dowodem na to jak pyszny może być żółty groch, a z którego w naszych kuchniach korzystamy zdecydowanie zbyt rzadko. Pora to zmienić, zwłaszcza, że sezon grillowy trwa, a ten przepis zdecydowanie nadaje się na grilla!

Pamiętajcie o tłumaczeniu odcinka i przepisu, być może ktoś z waszych anglojęzycznych znajomych skorzysta z tego, co przygotowuje nam co tydzień Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na dania obiadowe oraz kotlety.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Wsypujemy kaszę jaglaną i groch do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Mieszamy, zmniejszamy moc palnika na minimalną i przykrywamy garnek pokrywką aby woda nie parowała, a groch i kasza ugotowały się równomiernie.
  • 2.W tym czasie ucieramy na tarce jarzynowej pieczarki i seler, a następnie dodajemy do nich wszystkie przyprawy i połowę soli.
  • 3.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok aby smaki sobą przeszły.
  • 4.Po około 30 minutach podnosimy pokrywkę i dodajemy resztę soli do gotującego się grochu z kaszą.
  • 5.Mieszamy i przykrywamy ponownie aby całość się dogotowała. Gdy już kasza i groch będą miękkie odkrywamy pokrywkę i całość lekko przestudzamy.
  • 6.Do ugotowanej masy dodajemy utarte warzywa i dokładnie mieszamy. Dodajemy siemię lniane i mąkę, mieszamy i sprawdzamy smak oraz konsystencję. Jeżeli jest potrzeba to dodajemy soli albo jeżeli masa jest zbyt rzadka, mąki i siemienia. Gdyby była zbyt sucha, odrobinę wody. Kiedy już osiągniemy właściwą konsystencję, zwilżonymi w wodzie dłońmi odrywamy po kawałku masy, formujemy z niej kotlety. Obtaczamy je w mące jaglanej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się przyrumienią.
  • 7.Pamiętajmy, że kotlety nie mają w swoim składzie żadnego tłuszczu dlatego smażymy je w dużej ilości oleju aby były smaczne i chrupiące. My zawsze robimy je w większej ilości, bo świetnie nadają się na grila lub jako pełnowartościowy posiłek gdy jesteśmy w podróży.
  • 8.Z odrobiną sosu są przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je również mrozić.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 289. “Kotlety grochowo-jaglane” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 250 g grochu
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 150 g pieczarek
  • 100 g selera
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej ( ok 4 łyżki )
  • 1/3 szklanki mielonego siemienia lnianego ( ok 3 łyżki )
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 1 łyżka soli
  • 1 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Kilka łyżek mąki jaglanej do obtaczania kotletów
  • 900 ml wody
  • Olej do smażenia

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł